Historisk arkiv

- Det går i riktig retning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Jeg er opptatt hva vi kan få til, ikke begrensningene, sier Odd Eriksen. Etter fem måneder i regjeringen har næringsminister Eriksen innfridd store deler av Soria Moria erklæringen, og satt i gang prosjekter for å innfri resten.

Pressemelding

Nr.: 21/06
Dato: 27. mars 2006
Kontaktperson: Medierådgiver Ingrid Braate Prillard, tel. 480 60 503

Næringsminister Odd Eriksen etter fem måneder i statsrådsstolen:

- Det går i riktig retning

- Jeg er opptatt hva vi kan få til, ikke begrensningene, sier Odd Eriksen. Etter fem måneder i regjeringen har næringsminister Eriksen innfridd store deler av Soria Moria erklæringen, og satt i gang prosjekter for å innfri resten. - Vi arbeider aktivt og planmessig for å følge opp løftene, sier Eriksen. Som store reformer nevner han avklaring på såkornfondene, innmelding i den europeiske patentorganisasjonen, og arbeidet med eierskapsmeldingen. Eriksen slår dermed kraftige tilbake på kritikerne av regjeringens politikk.

At løftene innfris vises ved å sammenligne Soria Moria erklæringen og de tiltak som er satt i gang.

Soria Moria:

”Regjeringen vil øke støtten til næringsutvikling gjennom Innovasjon Norge, Siva og de regionale utviklingsfondene, samt gjeninnføre kommunale næringsfond”, ”Regjeringen ønsker å utvikle sentra for spisskompetanse rundt om i landet”

Oppfølging:

  • Bevilgningen til næringsrettet forskning, innovasjon og næringsutvikling over Nærings- og handelsdepartementets budsjett er økt kraftig i 2006 i forhold til i 2005. Regjeringen har økt bevilgningene til Forskningsrådet, Innovasjon Norge (IN) og SIVA med hele 507 mill. kroner, eller nesten 29 pst. fra saldert budsjett 2005.
  • Det er nå opprettet en ny ordning med Norwegian Centers of Expertise som skal stimulere regionale næringsklynger av høy internasjonal kvalitet. Det er satt av 35 mill. kroner til programmet i 2006.

- Jeg tør påstå at uten staten ville Telenor og Statoil aldri blitt etablert. Hydro ville sannsynligvis vært kjøpt opp av et utenlandsk konsern, og de største bankene våre ville nok vært nedlagt under bankkrisen i 1992. Uten statlig eierskap og forsvarskontrakter ville vi ikke hatt høyteknologibedrifter på Kongsberg og Raufoss.Et stort antall nye bedrifter ikke ville sett dagens lys uten tilskudd, garantier eller annen type offentlig støtte fra Innovasjon Norge. Derfor vi satser offentlige midler på næringsutvikling, sier Eriksen.

Soria Moria:

”Regjeringen vil utvikle en nasjonal handlingsplan for kvinnelige entreprenører og opprette finansieringsordninger som særlig stimulere til innovasjon og entreprenørskap blant kvinner”.

Oppfølging:

  • Det er igangsatt et arbeid med en handlingsplan for kvinnelige entreprenører og opprettet et program i Innovasjon Norge for å stimulere til innovasjon og entreprenørskap blant kvinner. Programmet har en budsjettramme på 10 mill. kroner i 2006.

- Jeg vil satse på kvinnelig entreprenørskap. Flere kvinner må starte bedrifter fordi kvinner kan bidra med andre ideer og produkter som vil øke verdiskapingen i Norge. Det er helt nødvendig med et bredt mangfold når man rekrutterer til viktige stillinger i næringslivet. Det er innlysende hvorfor dette er viktig: Hvis man vil sikre seg de beste hodene til sin bedrift, nytter det ikke å bare lete i halvparten av befolkningen, sier Eriksen.

Soria Moria:

”Regjeringen vil øke offentlige bevillinger til såkornkapital. Vi vil at den landsdekkende såkornordningen knyttet til universitetene, også bør omfatte Universitet i Tromsø”.

Oppfølging:

  • To såkornordninger er under etablering – en landsomfattende ordning og en distriktsrettet ordning. Forvaltningsmiljø for såkornfond i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim forventes å være på plass innen sommeren.

Distriktsrettede fond er under etablering i Tromsø og Bodø.

- Jeg er glad for at diskusjonen med ESA er over, og at vi nå kan etablere fondene, sier næringsminister Eriksen.

Soria Moria:

”Regjeringen vil forbedre norsk patentpolitikk slik at vi kan sikre patentrettigheter på høyde med våre konkurrentland”.

Oppfølging:

  • Regjeringen går inn for å Norges deltakelse i den europeiske patentorganisasjonen (EPO)

- Det er artig å kunne løse en sak som har ligget over 30 år i departementet. Den nye ordningen vil spare næringslivet for betydelige beløp og vil øke fokuset på betydningen av å sikre sine oppfinnelser, sier Eriksen. Dette er en sak som med tydelighet viser fordelen med en flertallsregjering, sier Eriksen. En flertallsregjering har handlekraft til å få gjennomført reformer.

Soria Moria:

”Det offentlige virkemiddelapparatet skal være en fleksibel partner og ikke et byråkratisk hinder for næringslivet. Norge skal være et godt land å drive næringsvirksomhet i”.

Oppfølging:

  • I statsbudsjettet for 2006 har regjeringen satt av 33,1 millioner kroner til et felles nettsted for alle offentlige tjenester.

- Gjennom satsingen på Altinn skal næringslivet i løpet av 2008 få et felles nettsted for alle offentlige tjenester. Jeg vil fremlegge for regjeringen et forslag om en kartlegging av regelverk som berører næringslivet, for deretter å kunne målrette forenklingstiltakene best mulig, sier Eriksen.

Soria Moria:

”Regjeringen ønsker å utvikle nasjonale strategier innen de næringsområder hvor Norge har kompetanse eller særlige fortrinn”. Soria Moria erklæringen viser blant annet til maritim sektor og reiseliv.

Oppfølging:

  • Arbeidet med en nasjonal reiselivsstrategi er startet opp. Bevilgningen til reiseliv og profilering er økt med 72,5 mill. kroner i 2006. Dette er en økning på 72,5 prosent.
  • Maritim sektor: Regjeringen har økt tilskuddsordningen for sjøfolk med 165 mill. kroner i 2006, og den gjeldende ordningen ble videreført første halvår 2006. Som videre oppfølging vil ordningen for flere sjøfolk om bord på konkurranseutsatte skip i NOR-registeret bli utvidet fra 1. juli 2006.

Soria Moria:

”Regjeringen ønsker å satse på Nordområdene”.

- Vi satser bredt på Nordområdene, som regjeringen har pekt ut som Norges viktigste strategiske satsingsområde.Vi har lansert ”Barents 2020” som et nytt og omfattende program for utvikling og forskning i nord, sier næringsminister Odd Eriksen.

Soria Moria:

”Offentlige selskaper skal sikres profesjonelt eierskap og forutsigbar utbyttepolitikk. Det statlige eierskapet bør være langt mer aktivt enn i dag. Det skal satses offensivt på forskning og utvikling. Statlige eide selskaper skal gå foran i arbeidet for likestilling, og det skal settes inn tiltak for å oppnå større åpenhet og bevissthet om lederlønninger i bedrifter hvor staten er en stor eier”.

Oppfølging:

  • Det fremmes en eierskapsmelding før sommeren.
  • Kvoteringsregelen om 40% kvinner i styrene innføres.
  • Lederlønningsregelverket er under revurdering.

- Regjeringen vil føre en aktiv eierskapspolitikk. Så vel selskapslovgivningen som allment aksepterte eierstyringsprinsipper gir rom for dette.

Selskaper som skal være konkurransedyktige over tid må ivareta hensyn som går utover den rent kortsiktige profittmaksimering. En aktiv eierskapspolitikk innebærer at staten formulerer klare forventninger på områder som miljø, omstilling, mangfold, etikk, forskning og utvikling m.m, og at dette kommuniseres åpent til selskapene. Dette gir en vesentlig tilleggsdimensjon utover de alminnelige bedriftsøkonomiske krav til avkastning og utbytte, og det understøtter målet om en langsiktig verdiskapning og god industriell utvikling og vekst, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Soria Moria:

”I handelspolitikken har Norge sterke interesser og et ønske om å fremme en mest mulig rettferdig internasjonal handelspolitikk”

Oppfølging:

  • Regjeringen har nylig inngått en bilateral handelsavtale med Sør-Korea som ga store reduksjoner i toll på fisk.
  • Regjeringen er opptatt av at man tar hensyn til grunnleggende sosiale standarder, miljø og nasjonal matvaresikkerhet i forhold til handelsavtalene.

- Å sikre gode eksportmuligheter for norsk industri er helt vesentlig for denne regjeringen. Avtalen med Sør- Korea kan bety millioner av kroner for norsk eksportindustri, og nye bilaterale avtaler er under forhandling, sier handelsminister Odd Eriksen.

Soria Moria:

”Kamp mot arbeidsledighet og for et inkluderende arbeidsliv er et hovedmål for vår politikk. Menneskene er vårt lands viktigste ressurs. For den enkelte er arbeid den viktigste sikring for egen inntekt. For å nå målene må vi ta i bruk et bredt spekter av virkemidler. I tillegg til en offensiv næringspolitikk gjelder dette blant annet en aktiv arbeidsmarkedspolitikk, styrkede arbeidstakerrettigheter og tiltak mot sosial dumping”.

Oppfølging:

  • Vi brukte fjorårets valgkamp blant annet til å kjempe mot passivitet og næringsnøytralitet. Nå vil vi ha et samspill med alle deler av norsk næringsliv. Staten må bidra gjennom forskning og utvikling - i partnerskap og som tilrettelegger, gjennom kapitaltilgang og eierskap.
  • Regjeringen har reversert endringene i Arbeidsmiljøloven

- Vi har en del sårbare samfunn med særskilte utfordringer. Årdal er et av eksemplene på en slik situasjon. Jeg har stor forståelse for den vanskelige situasjonen de ansette er i. Bedriftsnedleggelser og omstillinger berører enkeltmennesker og familier. Regjeringen er opptatt av å legge til rette for omstilling i kommuner som berøres av nedleggelser, og jeg er glad det er kommet gode løsninger. - Denne regjeringen vil være i forkant av slike prosesser, og derfor har vi satt i gang et arbeid rundt omstilling og arbeidsplasser i områder med særskilte utfordringer, sier Eriksen.

Soria Moria:

”Vi vil gi stabile, forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser og føre en aktiv næringspolitikk hvor staten er engasjert i partnerskap med næringsliv og arbeidstakerne.”

Oppfølging generelt:

  • Regjeringen vil bidra til vellykkete omstillinger og nye arbeidsplasser der mange mister jobben i løpet av kort tid.
  • SIVA og Innovasjon Norge kan i tillegg bidra med sine ordinære virkemidler på steder med omstilingsutfordringer.

Oppfølging – Årdal:

  • Regjeringen bidrar med 100 mill. kroner i ekstraordinære omstillingsmidler til Årdal og Høyanger. Midlene ble bevilget i 2004 og 2005. Av disse er 70 mill. kroner satt av til Årdal.
  • Kraften som er bundet til Årdal skal brukes i Årdal i tråd med inngåtte avtaler.
  • Hydro og Årdal kommune har inngått en avtale om omstilling i Årdal. Avtalen omfatter et næringsutviklingsfond på 125 mill. kroner, lokalisering av et forskningsprogram på 200 mill. kroner i Årdal, at Hydro trekker søknaden om omdisponering av kraft og at selskapet søker om dispensasjon fra utslippskravene slik at Søderberganlegget kan drives til nye prosjekter blir etablert.

Oppfølging – Høyanger:

  • Regjeringen bidrar med 100 mill. kroner i ekstraordinære omstillingsmidler til Årdal og Høyanger. Midlene ble bevilget i 2004 og 2005. Av disse er 30 mill. kroner satt av til Høyanger.
  • Hydro har inngått en avtale med Høyanger kommune og Høyanger Kjemiske Industriarbeiderforening om omstilling og næringsutvikling.
  • Hydro bidrar med et betydelig beløp til et næringsfond i Høyanger. Fondet kommer i tillegg til den innsatsen Hydro har gjort de siste årene for å sikre nye arbeidsplasser for sine ansatte og ny næringsvirksomhet.

Oppfølging – Skien:

  • Regjeringen oppretter et fond på 25 mill. kroner i Skien for å bidra til arbeidet med å skape nye arbeidsplasser og ny næringsvirksomhet.
  • Norske Skog vil bidra med 30 mill. kroner i det framtidige omstillingsarbeidet.
  • Norske Skog får anledning til å overføre kraftkontraktene med Statkraft til andre anlegg i konsernet.

- Vi brukte fjorårets valgkamp blant annet til å kjempe mot passivitet og næringsnøytralitet. Nå vil vi ha et samspill med alle deler av norsk næringsliv. Staten må bidra gjennom forskning og utvikling - i partnerskap og som tilrettelegger, gjennom kapitaltilgang og eierskap, avslutter Eriksen.