Historisk arkiv

Første stortingsmelding om innovasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen varsler et fremtidsrettet perspektiv i næringspolitikken. Han setter nå i gang arbeidet med den første stortingsmeldingen om innovasjonspolitikk. Meldingen skal bidra til å fremme nyskaping og innovasjon for å sikre fremtidens næringsliv og arbeidsplasser.

Pressemelding

Nr.: 83/06
Dato: 16. oktober 2006
Kontaktperson: Ingrid Braathe Prillard, tel: 22 24 01 28

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen satser på innovasjon for fremtidens verdiskaping:

Første stortingsmelding om innovasjon

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen varsler et fremtidsrettet perspektiv i næringspolitikken. Han setter nå i gang arbeidet med den første stortingsmeldingen om innovasjonspolitikk. Meldingen skal bidra til å fremme nyskaping og innovasjon for å sikre fremtidens næringsliv og arbeidsplasser.

- Dette er noe av det første jeg tar tak i som nærings- og handelsminister. Regjeringens innovasjonspolitikk skal legge grunnlaget for å sikre fremtidig verdiskaping. Innovasjon handler om fornyelse - det vil si at bedrifter bruker kunnskapen sin til å jobbe smartere. Dette er nødvendig for å opprettholde og videreutvikle velferdsstaten, slik at vi kan sikre gode skoler, sykehus og barnehager også i fremtiden, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Det er første gang det lages en stortingsmelding om innovasjon i Norge. Stortingsmeldingen om innovasjon skal vise hvordan staten skal engasjere seg på et bredt felt i næringspolitikken for å bidra til nyskaping og et konkurransedyktig næringsliv.

- Jeg velger meldingsformen av flere årsaker. En stortingsmelding er et forpliktende og langsiktig politisk signal. Det vil også gi en forankring i Stortinget som kan bidra til å gi en helhet i politikken i kommende år, sier Dag Terje Andersen.

I Soria Moria-erklæringen sier regjeringen at Norge skal bli en av de ledende, innovative, dynamiske og kunnskapsbaserte økonomier i verden innenfor de områder hvor vi har fortrinn. Norge skal være er et godt land å drive næringsvirksomhet i.

- Innovasjonspolitikk omfatter mange departementer. Selv om jeg tar initiativet til denne stortingsmeldingen for å fremme innovasjon, vil mange departementer delta aktivt i arbeidet med den og hele regjeringen vil stå bak, sier nærings- handelsminister Dag Terje Andersen.

Næringslivet har en betydelig evne til omstilling og innovasjon. Det tas kontinuerlig i bruk ny teknologi og nye arbeidsmåter. Et eksempel er lettmetallmiljøet på Raufoss. Det begynte med ammunisjon for mer enn hundre år siden. I dag utvikles avansert materialteknologi og høyt spesialiserte produkter.

- Nyskaping og innovasjon er avgjørende for å møte en stadig tøffere internasjonal konkurranse. Norsk næringsliv verken kan eller bør konkurrere på å ha de laveste lønningene. Vi skal konkurrere på å ha god kunnskap og kompetent arbeidskraft og evne til å utnytte det. En stortingsmelding om innovasjonspolitikk vil styrke og tydeliggjøre regjeringens arbeid for å legge til rette for fremtidig verdiskaping, sysselsetting og velferd, sier Dag Terje Andersen.

Norge går godt, men det er i gode tider det er viktig å satse på innovasjon i form av forskning og utvikling av nye produkter og nye produksjonsmetoder. Næringslivet må forberede seg på de utfordringer som ligger foran dem. Norge vil møte store økonomiske endringer i årene som kommer, og gjennomsnittsalderen vil øke. Færre mennesker i arbeidsfør alder må produsere mer. Globaliseringen innebærer at større deler av næringslivet blir utsatt for internasjonal konkurranse og at konkurransen i vare- og tjenestemarkedene er sterkere enn før. Endringstakten øker og kravene til omstillingsevne blir stadig større.

- Selv om tilstanden i norsk økonomi per i dag er god, er det viktig å ikke hvile på våre laurbær. Vi må erkjenne at verden forandrer seg. Norsk næringsliv må være i konstant utvikling. Derfor er det viktig at vi starter arbeidet med en stortingsmelding om innovasjon nå, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Meldingen skal presentere regjeringens politikk for å fremme innovasjon og omstilling. Målet for meldingen er å vise hvordan vi kan forbedre innovasjonsevnen i norsk økonomi ytterligere for sikre en fortsatt god velferdsutvikling.

Stortingsmeldingen vil ha en bred tilnærming og aktuelle temaer i meldingen vil blant annet være:

  • forskning, utvikling og innovasjon
  • et mangfoldig og integrerende næringsliv
  • en politikk for tjenestenæringene
  • regjeringens politikk for immaterielle rettigheter
  • innovasjon basert på regionale fortrinn
  • innovasjon i offentlig sektor

På flere av disse områdene har regjeringen allerede gjennomført mye. Blant annet har det vært en satsing på industrielle rettigheter, spesielt knyttet til prosessen mot et medlemskap i Den europeiske patentorganisasjonen EPO. På andre områder gjenstår mye.

- Jeg legger opp til en bred prosess i arbeidet med meldingen og ønsker innspill fra alle som har synspunkter på hvilke områder meldingen bør omhandle. Jeg håper på mange innspill og et bredt engasjement for at vi sammen kan legge et godt grunnlag for innovasjonspolitikken videre, sier nærings- og handelsministeren.