Historisk arkiv

God geografisk spredning for Skattefunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

I kystfylkene fra Aust-Agder til Troms er det en relativt stor andel av foretakene som har Skattefunn-prosjekter. Østlandet og Finnmark ligger lavere enn gjennomsnittet for landet, viser årsrapporten for 2005.

Pressemelding

Nr.: 54/06
Dato: 10. juli 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

God geografisk spredning for Skattefunn

Over halvparten av brukerne av Skattefunn-ordningen er små bedrifter med under 10 ansatte. I kystfylkene fra Aust-Agder til Troms er det en relativt stor andel av foretakene som har Skattefunn-prosjekter, mens Østlandet og Finnmark ligger lavere enn gjennomsnittet for landet. Det viser årsrapporten for Skattefunn for 2005.

– Skattefunn er et svært viktig virkemiddel i arbeidet for å legge til rette for framtidig verdiskaping gjennom forskning og utvikling (FoU) i hele landet, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Skattefunn er primært en ordning for små og mellomstore bedrifter. Det har sammenheng med at det er satt tak på prosjektstørrelsen som gir rett til skattefradrag.

Fylkesmessig fordeling

I kystfylkene fra Aust-Agder til Troms er det en relativt stor andel av foretakene som har Skattefunn-prosjekter, mens Østlandet og Finnmark ligger lavere enn gjennomsnittet for landet.

I en brukerundersøkelse fra SSB svarte hvert tredje foretak i Nord-Norge med Skattefunn-prosjekt, at prosjektet ikke ville blitt gjennomført uten støtte. Dette er klart høyere enn for andre regioner og kan tyde på at ordningen har større effekt i Nord-Norge enn i resten av landet.

– Skal næringslivet kunne konkurrere i et internasjonalt marked, må det satses på kontinuerlig forskning og utvikling, og Skattefunn bidrar til dette, sier Eriksen.

Figuren nedenfor viser andel av foretakene i hvert fylke som har hatt prosjekter i 2005.

Pst. av foretakene 1> med Skattefunn-prosjekt i hvert fylke og gjennomsnitt for landet, 2005

Diagram

  1. Unntatt offentlig forvaltning og primærnæringene.

Kilder: Finansdepartementet, Norges forskningsråd og Statistisk sentralbyrå.

– Regjeringen satser på Skattefunn, og det er godt å se at næringslivet er fornøyd. Skattefunn har funnet sin naturlige plass i innovasjonssystemet og stimulerer bedrifter som i mindre grad treffes av andre offentlige bevilgninger, sier Eriksen.

Fra Skattefunn ble etablert i 2002 er det investert i næringsrettede FoU-prosjekter innenfor ordningen for omkring 10 milliarder kroner per år. Dette gir en samlet skattelette til bedriftene på i underkant av 1,5 milliarder kroner per år. Totalt er 11 178 Skattefunn-prosjekter godkjent.

– Det ser ut til at Skattefunn treffer en meget viktig målgruppe av bedrifter. Skattefunn har gjort det lettere for småbedriftene å satse på forskning og utvikling der de har et behov, og det er god spredning i bruken av ordningen, sier Eriksen.

Årsrapporten for 2005 viser at bruken av ordningen i de fleste bransjer hadde omtrent samme omfang som i 2004. Det var imidlertid noen færre IKT-prosjekter i 2005.

Skattefunn ble etablert i 2002 for å øke næringslivets investeringer i forskning og utvikling. Skattfunn-ordningen gir næringslivet rett til skattefradrag for FoU-kostnader godkjent av Norges Forskningsråd. I 2002 var ordningen begrenset til små-bedrifter, men fra og med 2003 ble ordningen utvidet til å gjelde alle bedrifter. Bedrifter med over 250 ansatte får 18 prosent fradrag på skatten, mens små og mellomstore bedrifter (SMB) får et fradrag på 20 prosent.



10. juli 2006