Historisk arkiv

Ny giv for kvinner i næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

FN kåret i 2005 Norge til verdens mest likestilte land. Likevel er kvinner fortsatt dårlig representert som ledere, styremedlemmer, gründere og eiere. Nærings- og handelsminister Odd Eriksen understreker at dette handler like mye om god næringspolitikk som om likestilling.

Pressemelding

Nr.: 16/06
Dato: 8. mars 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Ny giv for kvinner i næringslivet

FN kåret i 2005 Norge til verdens mest likestilte land. Likevel er kvinner fortsatt dårlig representert som ledere, styremedlemmer, gründere og eiere.

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen understreker at dette handler like mye om god næringspolitikk som om likestilling.

– Dette er viktige maktposisjoner som henger tett sammen. Effektive tiltak på et av disse feltene vil derfor få ringvirkninger for de andre. Dette handler om bedre utnyttelse av den kompetanse og de erfaringer som allerede finnes i Norge. Bedre utnyttelse gir økt lønnsomhet og vekst, sier Eriksen.

Nærings- og handelsdepartementet har derfor øremerket 10 millioner kroner over Innovasjon Norges budsjett til et nytt program for innovasjon og entreprenørskap blant kvinner. Undersøkelser viser at mangel på informasjon, kontakter og nettverk, i tillegg til mangel på faglig selvtillit, er blant de største hindringene for innovasjon og entreprenørskap blant kvinner. Innovasjon Norge har gjennom tiltak som LederMentor og Fyrtårn-programmet bidratt til å redusere disse hindringene. Det nye programmet vil bygge på erfaringer fra disse tiltakene, og bidra til at kvinnelige gründere får bedre tilgang til gode faglige nettverk og bedre muligheter til kompetanseutvikling. Nærings- og handelsdepartementet har også bedt Innovasjon Norge vurdere hvordan eksisterende ordninger bedre kan tilrettelegges for kvinner. Resultatet vil være klart før sommeren.

I Soria Moria-erklæringen varsler regjeringen av det skal utarbeides en nasjonal handlingsplan for kvinnelige entreprenører. Planen vil blant annet omfatte tiltak og finansieringsordninger som skal stimulere til innovasjon og entreprenørskap blant kvinner. Arbeidet er i gang, og det tas sikte på å legge fram planen i løpet av høsten 2006.

– I denne forbindelse vil vi også se på vilkårene for selvstendig næringsdrivende når det gjelder å kombinere yrkeskarriere med omsorg for barn. For å sikre en bred og god prosess, vil både organisasjoner og enkeltpersoner bli invitert til å komme med innspill og forslag til tiltak som kan fremme entreprenørskap blant kvinner, sier Eriksen.

Også som ledere er kvinner fortsatt dårlig representert, til tross for at likestillingsloven stiller krav til at arbeidsgivere aktivt skal arbeide og redegjøre for hva slags innsats de legger i virksomhetens likestillingsarbeid.

– Jeg forventer at norske selskaper arbeider aktivt med dette, og vi følger selvsagt ekstra nøye med på utviklingen i de selskapene staten har eierandeler i. Hvis flere tør å løfte blikket og se etter dyktige kandidater utenfor sin egen krets, tror jeg at mange vil få en aha-opplevelse. Denne erfaringen vil de forhåpentligvis ha med seg også neste gang de skal ansette en ny direktør, rekruttere nye styremedlemmer eller vurdere investeringer i nye bedrifter, sier Eriksen.