Historisk arkiv

Økt innsats for forenkling, nyskaping og omstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen går bl.a. inn for økte bevilgninger til elektroniske tjenester i Brønnøysundregistrene, bedre organisering av såkornfond i distriktene og opprettelse av næringsfond for Skien.

Pressemelding

Nr.: 27/06
Dato: 12. mai 2006
Kontaktpersoner:
Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, tel 22 24 01 25 / 915 78 492
Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel 22 24 65 60 /93 05 14 58

Revidert nasjonalbudsjett:

Økt innsats for forenkling, nyskaping og omstilling

Regjeringen går bl.a. inn for økte bevilgninger til elektroniske tjenester i Brønnøysundregistrene, bedre organisering av såkornfond i distriktene og opprettelse av næringsfond for Skien.

- Dette vil bidra til å gjøre hverdagen enklere for næringslivet, sikre bedrifter i Sør-Norge bedre tilgang til såkornkapital og styrke omstilingsarbeidet etter nedleggelsen ved Union, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

6,6 millioner til enklere innrapportering

En ekstrabevilgning på 6,6 millioner kroner skal styrke Brønnøysundregistrenes arbeid med elektronisk innrapportering til det offentlige. 4,5 millioner skal brukes settes av til å styrke tilrettelegge for nye skjemaer og brukervennlige løsninger. (Skatteetatens bruk av Altinn til elektronisk innlevering av selvangivelsen er et vellykket eksempel på hvordan Altinn benyttes.)

2,1 millioner kroner øremerkes arbeidet for å standardisere utveksling av informasjon i Brønnøysundregistrene. Dette vil bl.a. gi Oppgaveregisteret et effektivt verktøy for å kartlegge samordningsmuligheter, slik at næringslivets oppgaveplikter kan reduseres mest mulig. Systemet skal kunne benyttes av hele offentlig sektor.

Organisering av såkornfond i distriktene

For å sikre bedre tilgang på risikokapital for distriktene fra Trøndelag og sørover går regjeringen inn for å dele de to distriktsrettede såkornfondene for Sør-Norge i fire. Dette skjer innenfor rammen av vedtatte bevilgninger. Det opprettes to distriktsrettede såkornfond for Midt-Norge lokalisert til Namsos, et fond for Innlandet (Østlandet) og et fond for Vest- og Sørlandet.

Plasseringen av de to sistnevnte fondene avgjøres senere. Målet med omleggingen er å sikre bedre tilgang på risikokapital for distriktene fra Trøndelag og sørover. Dette betyr at områder også utenfor distriktsutbyggingsområdet kan bli dekket. Løsningen er framkommet etter drøfting med lokale aktører. De fire fondene får en samlet kapital på 557,6 millioner kroner, hvorav staten går inn med 350 millioner.

25 millioner kroner til næringsfond for Skien

Det er tidligere varslet at Regjeringen vil bevilge 25 millioner til et nytt lokalt næringsfond for Skien som følge av nedleggelsen av Norske Skog Union. Dette blir nå formalisert. Næringsfondet skal legge til rette for ny næringsvirksomhet og nye arbeidsplasser i Skien. Midlene skal kunne nyttes som tilskudd til oppstart og til utvidelse av mindre bedrifter, herunder etableringsstipend. Det kommer i tillegg til fondet på 30 mill. kroner som opprettes av Norske Skog.

2.1 milliarder i økt utbytte

Som følge av bedre årsresultater enn det som lå til grunn ved statsbudsjettet for 2006, økes aksjeutbyttet fra selskaper under Nærings- og handelsdepartementets forvaltning med ca 2,1 milliarder kroner. Økningen kommer i hovedsak fra store deleide selskaper som DnB NOR ASA og Norsk Hydro ASA. I tillegg øker statens inntekter fra salg av aksjer under tilbakekjøpsavtaler med i overkant av 1,6 mrd kroner.