Historisk arkiv

Økt næringssamarbeid mellom Norge og India

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

India er positivt innstilt til en handelsavtale med EFTA. Begge parter ønsker rask framdrift i arbeidet. Det kom fram da Dag Terje Andersen møtte den indiske nærings- og handelsministeren fredag.

Pressemelding

Nr.: 89/06
Dato: 3. november 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Økt næringssamarbeid mellom Norge og India

– I dagens møte med den indiske nærings- og handelsministeren Kamal Nath drøftet vi mulighetene for en handelsavtale mellom India og EFTA.Nath uttrykte at han er positiv til en slik avtale med EFTA-landene og vi ønsker begge en rask framdrift i arbeidet, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

En handelsavtale vil gi betydelige muligheter for økt norsk eksport, ved at handelshindringer fjernes, toll senkes og avvikles, og ved at India åpner sitt marked for norske tjenesteleverandører.

Videre drøftet de to ministrene opprettelsen av en norsk-indisk arbeidsgruppe for handel og investeringer. Arbeidsgruppen, som vil være underlagt UDs bilaterale samarbeidskommisjon, vil fra norsk side ledes av Nærings- og handelsdepartementet.

– Jeg vil ta initiativ til at vi i denne arbeidsgruppen kan ta opp konkrete saker for norske bedrifter og diskutere overordnede problemstillinger knyttet til handel og investeringer mellom Norge og India, sier Andersen.

Opprettelsen av arbeidsgruppen er viktig for norsk næringsliv med aktivitet i India og norske bedrifter som ønsker å gå inn i det indiske markedet.

I 2005 var samhandelen mellom Norge og India 2,7 milliarder kroner, en økning på 30 % fra 2004. Både Norge og India er interessert i at det økonomiske samarbeidet skal bli ytterligere utviklet.

– Økt internasjonalisering er en viktig del av næringspolitikken og en prioritert oppgave for regjeringen. Norge er avhengig av handel for å opprettholde høy verdiskaping og et høyt velferdsnivå, sier Andersen.

India er også et interessant marked for norsk skipsfart, og vi har mange indiske sjøfolk på norske skip. I møtet med skipsfartsminister Thiru Raju Baalu onsdag tok Andersen opp spørsmålet om en bilateral skipsfartsavtale. Nærings- og handelsdepartementet sendte i desember i fjor utkast til en slik avtale til indiske myndigheter. Avtalen er ment å gi norsk rederinæring bedre kommersielle vilkår i India.

– Vi ser fram til å starte forhandlingene med India. Jeg la vekt på framdriften i arbeidet med denne avtalen da jeg møtte den indiske skipsfartsministeren. Jeg er godt fornøyd med møtet, som gir grunnlag for oppstart av konkrete forhandlinger om kort tid, sier Andersen.

Dag Terje Andersen deltar på kronprinsparets besøk til India. Under besøket har det vært fokus på norsk-indisk økonomisk samarbeid på en rekke områder: energisektoren, maritim sektor, marin sektor, handels- og tjenestesektoren, kultur og reiseliv. Både indisk og norsk næringsliv kan tjene på et nærmere samarbeid på disse områdene. Næringsdelegasjonen som følger kronprinsparet er rekordstor, med 132 påmeldte fra en rekke sektorer.

Indias politiske og økonomiske betydning lokalt, regionalt og globalt er økende. Landets økonomiske vekst de siste ti årene har vært enorm, og det ser ut til å fortsette. Det investeres kraftig i utbygging av infrastruktur og sikring av landets energiressurser. Utenlandsinvesteringer har økt kraftig og India er et stadig mer attraktivt land for investeringer. India er følgelig et marked med enorme muligheter og stor kompetanse.