Historisk arkiv

Viktig sol-oppdrag for norsk industri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Den japanske solsatellitten Solar B skal etter planen skytes opp fra Japan fredag 22. september. Norge har fått oppdraget med å lese ned data fra satellitten, en kontrakt som er verdt over 60 millioner kroner.

Pressemelding

Nr.: 67/06
Dato: 22.september 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Viktig sol-oppdrag for norsk industri

Den japanske solsatellitten Solar B skal etter planen skytes opp fra Japan fredag 22. september. Norge har fått oppdraget med å lese ned data fra satellitten, en kontrakt som er verdt over 60 millioner kroner. Dette er en av de største kontraktene noensinne fra den europeiske romorganisasjonen ESA til norsk industri og forskning.

– Dette er en svært viktig kontrakt for norsk romvirksomhet. Norge ligger langt framme når det gjelder romrelatert forskning og industri, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Solar B skal gi forskere over hele verden mer informasjon om det som skjer på solen. Innsatsen fra Kongsberg Satellite Services (KSAT) og Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo sørger for at forskerne får mest mulig informasjon. Data fra satellitten skal leses ned ved KSATs stasjon på Svalbard og det er bygget et europeisk datasenter ved Universitetet i Oslo.

– Dyktige forskningsmiljøer og Svalbards gunstige beliggenhet langt mot nord er viktige grunner til at Norge har fått en så sentral rolle i Solar B-prosjektet, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Om bord på satellitten finner vi det største solteleskopet som noensinne er plassert i rommet. Teleskopet kan vise detaljer ned til 175 km på solens overflate. Det blir som å lese et bilskilt på 50 kilometers avstand.

– Norges medlemskap og aktive deltakelse i ESA bidrar til å sikre kontrakter til norske bedrifter. Vi deltar i ESAs programmer med inntil 947 millioner kroner de neste årene, sier Eriksen.

De norske Solar B-oppdragene blir koordinert og ledet av Norsk Romsenter. Kontrakten strekker seg over seks år.