Historisk arkiv

- Nødvendig og riktig å stanse opsjonsordningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

De store utbetalingene knyttet til opsjonsordningene i Norsk Hydro ASA viser nødvendigheten av at regjeringen har grepet inn og stanset fremtidige opsjonsordninger, sier statssekretær Rikke Lind.

De store utbetalingene knyttet til opsjonsordningene i Norsk Hydro ASA viser nødvendigheten av at regjeringen har grepet inn og stanset fremtidige opsjonsordninger, sier statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet.

Om lag 35 ledere i Norsk Hydro får en samlet utbetaling på 210 millioner kroner for innløsning og avvikling av opsjoner tildelt av selskapet i perioden 2003-2006.

- Opsjonsgevinstene går langt utover den kvarte årslønnen i gevinst som styret sier har vært intensjonen ved forventet aksjekursutvikling. Opsjonene har gitt ukontrollerte gevinster som i stor grad skyldes økningen i olje- og aluminiumsprisene, ikke ledelsens innsats alene. Men opsjonsgevinstene kommer bare ledelsen og ikke de ansatte til gode, sier statssekretær Rikke Lind.

Lind ser positivt på at Hydro nå følger opp regjeringens eierskapsmelding og avvikler alle fremtidige opsjonsordninger. De gevinstene som nå utbetales, skyldes opsjoner som var tildelt før lovendringen gjorde det mulig for generalforsamlingen å gripe inn i utforming av lederlønninger.

- Når det gjelder lønnsøkningen som er gitt av Norsk Hydros styre til konsernsjefen, så er dette styrets ansvar. Men jeg vil understreke at alle i dette samfunnet - både toppsjefer, ansatte og politikere - har et ansvar for å holde lønnsutviklingen på et moderat nivå. Dette er viktig for vår konkurranseevne og bygger opp under den nordiske modellen. Toppledelsen er mest synlig. Derfor er det, som vi har understreket i Eierskapsmeldingen, spesielt viktig at lederlønningene framstår som rimelige. Jeg henstiller til både styrer og konsernsjefer om å ta dette budskapet inn over seg, sier statssekretær Rikke Lind.