Historisk arkiv

Enklere å drive brukthandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Endringer i regelverket for brukthandel bidrar til forenkling og mer effektiv drift, særlig for gjenvinningsbransjen. Søknadsprosessene er forenklet og hensynet til å hindre kjøp og salg av tjuvegods blir bedre ivaretatt.

Pressemelding

Nr.: 03/07
Dato: 18. januar 2007
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Enklere å drive brukthandel

Endringer i regelverket for brukthandel bidrar til forenkling og mer effektiv drift, særlig for gjenvinningsbransjen. Søknadsprosessene er forenklet og hensynet til å hindre kjøp og salg av tjuvegods blir bedre ivaretatt. Endringene i regelverket ble innført fra nyttår.

– Vi har nå fått et oppdatert regelverk som er bedre tilpasset dem som driver brukthandelvirksomhet. Endringene bidrar også til regjeringens forenklingsarbeid, samtidig som vi ivaretar viktige samfunnshensyn, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Endringene innebærer forenkling av søknadsprosessen ved oppstart og drift av virksomhet i flere politidistrikter. Tidligere måtte det sendes en søknad til hvert enkelt politidistrikt, men nå holder det å sende søknad til politimesteren der virksomheten har hovedkontor.

Kravet om at firmaattest skal legges ved søknaden om bevilling er tatt ut av regelverket. Politiet skal selv foreta nødvendig kontroll opp mot registrerte opplysninger i Foretaksregisteret, i tråd med samordnings- og forenklingsarbeidet i det offentlige.

– Hovedhensynene bak bevillingsordningen er å hindre omsetning av tjuvegods og lette politiets arbeid med å avsløre dette. Dette blir nå bedre ivaretatt. Samtidig sørger vi for enklere og mer effektiv drift for gjenvinningsbransjen, sier Andersen.

Tidligere krav om at en gjenstand måtte protokollføres og oppbevares i 14 dager før den kunne videreselges, omarbeides eller destrueres er endret. Kravet gjelder ikke lenger for gjenstander som er ment for industriell destruksjon/ gjenvinning. Kravet gjelder fortsatt for edle metaller.

Beløpsgrensen på 300 kroner er opphevet. Det betyr at protokoll- og oppbevaringsplikten gjelder for alle gjenstander, uansett verdi. Tidligere åpnet bestemmelsene for at regelverket kunne omgås.

Det er innført krav om at alle selgere, ikke bare ukjente, skal vise legitimasjon til brukthandler. Arrangører av antikk- og samlermesser, bruktmarkeder og lignende plikter dessuten å sende en liste over påmeldte deltakere til politiet. Dette vil også bidra til å forebygge kjøp og salg av tjuvegods.

– Vi er ikke ferdig med dette. Vi vil arbeide videre med innføring av et sentralt brukthandelregister og tidsbegrensede brukthandeltillatelser, sier Andersen.

Les det oppdaterte regelverket:
http://www.lovdata.no/for/sf/nh/nh-19991222-1379.html