Historisk arkiv

Globalisering og demografi utfordrer næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Økt globalisering vil ha store konsekvenser for norsk næringsstruktur. I framtiden vil fokus være på kunnskapsintensive aktiviteter, særlig innenfor tjenesteyting. De største gevinstene fra globaliseringen får vi gjennom arbeidsinnvandring og direkte investeringer i utlandet, viser tre nye studier Nærings- og handelsdepartementet har fått utarbeidet.

Rapportene er skrevet av Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF) i Bergen og analyseselskapene Econ og Menon i Oslo. De tre rapportene – ”De gode hjelperne” (SNF), ”Globetrotterne” (SNF) og ”Alderdom og spesialisering” (Econ/Menon) – tar for seg hvordan globalisering og demografisk endring påvirker norsk økonomi i årene fremover.

Rapportene konkluderer med at omstillingen som kreves vil være betydelig, men at den ikke er større enn omstillingen vi har vært gjennom de siste 25 år. Ifølge rapportene vil Norge komme svært godt ut av at verdensøkonomien øker i størrelse. Integreringen av Kina og India i verdensøkonomien kan få like stor betydning for den økonomiske veksten i Norge i de neste 50 år som oljen hadde for den økonomiske veksten i de foregående 25 årene.

Bredt faglig grunnlag

Rapportene har ulike tilnærminger til temaet. Econ/Menon vurderer utviklingen i norsk næringsstruktur fram til 2025 i lys av eldrebølge og globalisering. SNF ser på betydningen av internasjonalisering, arbeidsvandring og fremveksten av Kina og India for den norske økonomien fram til 2060. Statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet sier det er fruktbart å se de ulike tilnærmingene i sammenheng.

- Vi i Nærings- og handelsdepartementet ønsker å bygge vår politikk på et så godt faglig grunnlag som mulig. Skal vi gjøre det, er det viktig både å utfordre oss selv og å utfordre fagmiljøene rundt oss, sier statssekretær Rikke Lind.

- Vi ønsket å gjøre dette til mer enn tre rapporter som skulle legges på hyllen for å støve ned. Skal vi lære, må vi skape debatt. Derfor har vi gjort dette til et lite eksperiment. I stedet for å bestille rapporter om ulike temaer fra ulike miljøer, har vi valgt å gi samme oppdrag til to uavhengige institusjoner. På den måten håpet vi å få fram ulike perspektiver. Det synes jeg vi har lykkes godt med, sier hun.

Rapporten fra SNF er skrevet av professor Kjetil Bjorvatn, professor Victor D. Norman, førsteamanuensis Linda Orvedal og førsteamanuensis Stig Tenold, alle ansatt ved Norges Handelshøyskole. Rapporten fra Econ/Menon er skrevet av Leo Grünfeld, Jørgen Modalsli og Rolf Røtnes.

Rapportene: