Historisk arkiv

God utvikling for statlig eide selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Ved inngangen til andre halvår var verdien av statens aksjer på Oslo Børs 580,5 milliarder kroner. Dette er en verdiøkning på 46,8 milliarder eller 9 prosent siden årsskiftet. Det kommer fram i Statens eierberetning for første halvår 2007, som nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen la fram i dag.

– Staten skal være en aktiv, langsiktig og forutsigbar eier i viktige norske selskap. Gjennom eierskapet vil regjeringen sikre at staten bidrar til god og stabil utvikling av næringslivet i Norge, sier Andersen.

Regjeringen vil sikre et sterkt offentlig og nasjonalt eierskap. Statlig eierskap sikrer råderett over felles naturressurser og nasjonal forankring av viktige selskaper.

Nærings- og handelsdepartementet publiserer i dag beretningen om forvaltningen av det statlige eierskapet i første halvår 2007. Beretningen gir en oversikt over viktige eiersaker, mottatt utbytte for regnskapsåret 2006 og oversikt over styrene i de 50 selskapene hvor statens eierskap forvaltes direkte av departementene.

For selskapene hvor ett av hovedmålene med statens eierskap er forretningsmessig drift, gis det også en oversikt over resultatutviklingen. Inkludert utbytte har staten hatt en gjennomsnittlig avkastning på 14 prosent på sine aksjer på Oslo Børs i løpet av årets 6 første måneder. 

– Den gode utviklingen i norsk økonomi fortsetter. Det er gledelig at statens selskaper oppnår gode resultater. Det er også godt å se at selskapene er blitt mer kostnadseffektive og klarer å opprettholde god lønnsomhet også i sektorer som er eksponert for lavere råvarepriser, sier Andersen.

Les Statens eierberetning for første halvår 2007.