Historisk arkiv

OECD fornøyd med det norske virkemiddelapparatet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling har for første gang vurdert det norske innovasjonssystemet. Offentlige støtteordninger til næringsrettet forskning får positiv omtale.

Pressemelding

Nr.: 10/07
Dato: 30. januar 2007
Kontaktperson: Kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer, tel. 950 60 052

OECD fornøyd med det norske virkemiddelapparatet

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling la i dag fram sin rapport om den økonomiske utviklingen i Norge. For første gang tar rapporten for seg det norske innovasjonssystemet.

I rapportens spesialkapittel om innovasjon får det offentlige virkemiddelapparatet positiv omtale. Dette gjelder spesielt støtten til næringsrettet forskning gjennom Forskningsrådet og Skattefunn, og Innovasjon Norge sitt arbeid.

- Jeg har med interesse merket meg den positive omtalen av det norske virkemiddelapparatet - og påpekingen av hvilken betydning generelle rammebetingelser har for innovasjon. Dette er innspill som vi vil dra nytte av i arbeidet med den kommende innovasjonsmeldingen, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Gjennomgangen viser imidlertid at innovasjonsaktiviteten i norske bedrifter er lavere enn i andre land, særlig når det gjelder å utvikle et bredt spekter av produkter og tjenester. OECD mener at forskningsinnsatsen er svak, patenteringsaktiviteten moderat, og mener å påvise begrenset interesse for innovasjon i næringslivet. Når det gjelder såkalt foretaksintern innovasjon, dvs. utvikling av bedre og mer kostnadseffektive prosesser, er den mer på linje med andre land.

For å øke insentivene til innovasjon foreslår OECD bl.a. tiltak for å fremme konkurransen i norsk økonomi, og tiltak for å lette oppstart av nye foretak gjennom utvikling av markedet for såkornkapital.

Med henvisning til dagens lave søkning til de teknisk-matematiske fag mener organisasjonen at det vil bli en utfordring å opprettholde dagens høye produktivitetsnivå.

- I samarbeid med OECDs direktorat for vitenskap, teknologi og næringsliv har jeg satt i gang en bred gjennomgang av det norske innovasjonssystemet som skal være ferdig innen utgangen av 2007. Sammen med det kapitelet som legges frem i dag, vil det gi oss god innsikt i hvordan rammebetingelsene for innovasjon er i Norge sammenlignet med andre land, sier Andersen.

I fjor høst startet regjeringen arbeidet med en innovasjonsmelding som skal legges fram våren 2008. Den vil inneholde en bred gjennomgang av politikken på dette viktige området.

Lenke til OECDs egen presentasjon av landrapporten: www.oecd.org/eco/surveys/norway.

Lenke til pressemeldingen om den kommende innovasjonsmeldingen: http://odin.dep.no/nhd/norsk/aktuelt/pressesenter/pressem/024141-070025/dok-bn.html