Historisk arkiv

Regjeringen styrker satsingen på innovasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge kommer godt ut når det gjelder innovasjon i tjenestesektoren. Det viser Europakommisjonens årlige rapport, European Innovation Scoreboard. Dessuten er BNP per innbygger og produktiviteten høyere i Norge enn i flere andre land.

Norge kommer godt ut når det gjelder innovasjon i tjenestesektoren. Det viser Europakommisjonens årlige rapport, European Innovation Scoreboard. Dessuten er BNP per innbygger og produktiviteten høyere i norsk økonomi enn i de aller fleste av de andre landene i undersøkelsen. Regjeringen arbeider nå med den første Stortingsmeldingen om innovasjon.

– Vi vil gå grundig inn i resultatene. Nyskaping og innovasjon er avgjørende for å bevare den norske velferdsstaten og for å møte en stadig tøffere internasjonal konkurranse. Derfor har regjeringen startet arbeidet med en egen innovasjonsmelding, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Europakommisjonens rapport, som ble offentliggjort i dag, sammenligner innovasjonstilstanden i EU- og EFTA-landene, USA og Japan. Rapporten bygger på indikatorer for blant annet forskning, innovasjonsutgifter, eksport av høyteknologi og patenter, i tillegg til en indeks på den samlede innovasjonstilstanden i hvert enkelt land. Norge får totalt sett middels gode resultater i rapporten.

Resultatet betyr ikke at det er lite innovasjon i norsk næringsliv. Indikatorene som er benyttet gjør at land med store og forskningstunge høyteknologibedrifter automatisk kommer høyt på rangeringen. Norge har en næringsstruktur og en bedriftssammensetning som gjør at vi kommer lavt ut på slike indikatorer.

– Dette viser at den nordiske modellen har lagt grunnlaget for utvikling og god omstillingevne i norsk næringsliv. Regjeringens innovasjonspolitikk skal legge grunnlaget for verdiskaping også i framtida, slik at vi kan sikre gode skoler, sykehus og barnehager, sier Andersen.

Det er første gang det lages en stortingsmelding om innovasjon i Norge. Innovasjonsmeldingen skal vise hvordan staten skal engasjere seg på et bredt felt i næringspolitikken, for å bidra til nyskaping og et konkurransedyktig næringsliv. Det er planlagt å legge fram Stortingsmeldingen i 2008.

Les rapporten fra Europakommisjonen her:
http://www.europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=STAT/07/27&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en


Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 93 05 14 58