Historisk arkiv

Romvirksomhet gir store gevinster for samfunnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2008

Regjeringen bevilger nærmere en halv milliard kroner til romvirksomhet i 2008. Satsingen på romvirksomheten har store samfunnsgevinster, både for miljø, forskning, teknologiutvikling og arbeidsplasser.

- Norge har spesielle forutsetninger for å utnytte rombaserte tjenester, ikke minst i Nordområdene. Overvåking av miljøet er et godt eksempel på det, sier statssekretær Frode Berge.

Satellittjenester brukes hver dag av de aller fleste av oss, enten direkte eller indirekte.

Satellittbilder er blitt uunnværlige i miljøovervåkingen, ressursforvaltningen og værvarsling. Satellittnavigasjon har stor verdi for persontrafikk, både til vanns og til lands. For profesjonelle brukere som politi, redningstjeneste og innen offshore er slike tjenester helt nødvendige. Satellittkommunikasjon har revolusjonert måten vi kommuniserer med fjerntliggende himmelstrøk. I tillegg er moderne kringkasting avhengig av satellittoverførte TV-signaler.

Regjeringen foreslår nå å bevilge totalt 478,9 millioner kroner til romvirksomhet for neste år: 37 millioner kroner til Norsk Romsenter, 109,7 millioner kroner til kontingent i European Space Agency (ESA), 36,6 millioner til nasjonale følgeprogrammer og 295,6 millioner kroner til internasjonal romvirksomhet.

Satsingen på romvirksomhet har stor betydning for norske høyteknologiske bedrifter. I 2006 var den totale omsetningen av romrelaterte varer og tjenester i Norge på 6,1 milliarder kroner, en økning på 7 prosent fra året før.

For hver krone norsk industri får i ESA-kontrakter og gjennom nasjonale følgeprogrammer, blir det skapt en tilleggsomsetning for norske leverandører på 4 kroner og 60 øre.

Se også St.prp. nr. 1 fra Nærings- og handelsdepartementet kap. 922.