Historisk arkiv

Satsing for framtidas arbeidsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2008

Regjeringen satser på innovasjon og næringsutvikling i statsbudsjettet for 2008. – Med dette bidrar vi til å skape framtidas arbeidsplasser, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Det legges opp til en offensiv satsing på næringspolitikk i budsjettet, blant annet ved etableringen av et milliardfond for næringslivet, økte bevilgninger til markedsføring og utvikling av norsk reiseliv og en rekordsatsing på næringsrettet forskning.

Milliardfond med drahjelp til bedrifter

Regjeringen øker satsingen på innovasjon og nyskaping, og bevilger 2,2 milliarder kroner i egenkapital til et nytt statlig investeringsfond. Fondet skal tilby langsiktig og risikovillig kapital til globalt orienterte og konkurransedyktige prosjekter.

Mer penger til norsk reiseliv

Reiseliv er blant de raskest voksende næringene i verden, og målet er at Norge skal ta sin del av denne veksten. Derfor blir det bevilget hele 215 millioner kroner til å markedsføre og utvikle norsk reiseliv i 2008. Det er en økning på 15 millioner kroner fra rekordåret 2007, og mer enn en dobling siden 2005.

Norsk maritim næring skal være verdens mest miljøvennlige 

Regjeringens maritime strategi underbygges ved en bevilgning på 252 millioner kroner til forsknings-, innovasjons- og kompetansetiltak i den maritime sektor. Dette er en økning på 100 millioner kroner fra 2007. Nettolønnsordningen for sjøfolk videreføres, og det innføres en rederiskattordning etter europeisk modell.

– Vår visjon er at Norge skal være en verdensledende maritim nasjon. De norske maritime næringene skal levere de mest nyskapende og miljøvennlige løsningene for framtiden, sier Andersen.

Statlig eierskap gir store inntekter til fellesskapet

De statlige aksjepostene som forvaltes av Nærings- og handelsdepartementet forventes i 2008 å bidra med 11,8 milliarder kroner til fellesskapet. Det budsjetterte beløpet omfatter aksjeutbytte for regnskapsåret 2007 fra blant annet Statkraft og de børsnoterte selskapene Cermaq, DnB NOR, Kongsberg Gruppen, Norsk Hydro, Telenor og Yara International.

– De gode tidene i næringslivet bidrar til økte inntekter til fellesskapet. Dette bidrar til å finansiere felles velferdsgoder som barnehager, skoler og eldreomsorg, sier Andersen.

Næringsutvikling i nordområdene

Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsingsområde i årene framover. På Nærings- og handelsdepartementets budsjettområde satses det betydelig på områdene forskning, romvirksomhet, innovasjon og reiseliv:

  • Nordområderelevant forskning vil bli styrket ved at det er satt av 40 millioner kroner til forskningsprogrammet Gassmaks. Dessuten settes det av 7 millioner kroner til marin bioprospektering. Den systematiske kartleggingen og styrkingen av kunnskapen om havbunnen gjennom Mareano-programmet videreføres.
  • Regjeringen bevilger nærmere en halv milliard kroner til romvirksomhet i 2008. Norge har spesielle forutsetninger for å utnytte rombaserte tjenester, ikke minst i Nordområdene. Overvåking av miljøet er et godt eksempel på det.
  • Polare strøk er særlig viktig for klimaforskning. Derfor settes det av 25 millioner kroner til Kings Bay AS, for å forsterke Ny-Ålesunds attraktivitet som forskningsmiljø.
  • 5 millioner kroner øremerkes en satsing på reiseliv i nord, som en oppfølging av Nordområdestrategien. I tillegg er det lagt opp til at destinasjonsselskapet Svalbard Reiseliv skal få et tilskudd på 2 millioner kroner for å utvikle og videreføre et miljøriktig reiseliv på Svalbard.
  • SIVA skal i 2008 videreutvikle og bygge ut aktivitetene i Nordvest-Russland. Denne satsingen blir styrket med 3 millioner kroner.

Mer til næringsrettet forskning

Norge skal ha et framtidsrettet og forskningsintensivt næringsliv som skaper verdier for samfunnet. Regjeringen styrker derfor satsingen på næringsrettet forskning. Forskningsbevilgningene over Nærings- og handelsdepartementets budsjett har økt med 520 millioner fra regjeringsskiftet i 2005. Dette er en økning på 37,5 prosent.