Historisk arkiv

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen og miljøvernminister Helen Bjørnøy

Største filmsatsing om norsk natur noensinne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Miljøverndepartementet og Nærings- og handelsdepartementet starter nå et omfattende samarbeid med profilerte naturfilmprodusenter i Norge. De to departementene gir kr 500.000 hver til et forprosjekt om en filmserie basert på bruk og vern av norsk natur.

– Jeg er glad for at vi for første gang vil få en komplett filmserie om Norges nasjonalparker. Det er viktig at publikum får innsikt i at parkene kan brukes av allmennheten. Vi ønsker at verneområdene skal brukes som en ressurs for lokalsamfunnene og som grunnlag for lokal verdiskaping, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

– Filmene skal ikke bare ha et norsk publikum. De vil også bli markedsført i andre land, ikke minst overfor utenlandske turister, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

For første gang samles de mest dominerende aktørene på naturfilm og naturbasert medieproduksjon fra flere kanter av landet for å skape et stort, innovativt prosjekt i grenseområdet mellom kultur, natur og næring. Nå skal de mest verdifulle naturskattene her i landet bli vist for et bredt publikum hjemme og ute.

Initiativtakeren til hele prosjektet, som har fått navnet Naturvisjon, er den kjente naturfilmprodusenten Arne Nævra.

– Jeg håper at dette skal bli en nasjonal satsing der både offentlige og private kilder går sammen om å få fram det flotteste vi har i norsk natur på film og ved bruk av nye medier. Bidragene fra de to departementene er en meget god start til prosjektet. Jeg er svært glad for de to statsrådenes engasjement i saken, sier han.

Prosjektet planlegger totalt en TV-serie på 30 filmer om norske nasjonalparker, TV-fremstilling om naturkvalitetene i våre verdensarvområder, pluss en internasjonal TV-serie om norsk natur og en helaftens naturdokumentar for kino. I tillegg planlegges det en stor bredbåndsatsing om nasjonalparkene.  

– Jeg tror at dette er det største prosjektet innen dokumentarfilm både nasjonalt og internasjonalt. Hele åtte filmteam skal være i aksjon i tre til fire år, sier Nævra – og det skal filmes i full High Definition – med tanke på framtida.

– Dette prosjektet passer som hånd i hanske med regjeringens politikk for våre naturområder, sier Bjørnøy.  – Vi følger nå opp med midler til tiltak i verneområdene, både til økologisk og annen tilrettelegging og med informasjon overfor allmennheten.  For våre mange nasjonalparksentre vil særlig produksjonen om våre nasjonalparker være gull verdt, sier hun.

Også nærings- og handelsministeren ser mange fordeler ved en slik produksjon. – Turisme som næring er sterkt økende, og både norske og utenlandske turister ønsker å oppleve ren, norsk natur. God forhåndsinformasjon om norsk natur gjennom film, bredbånd og TV-serier vil bidra til å trekke kvalitetssøkende turister til Norge, sier Dag Terje Andersen.  

Han viser også til at kommuner med nasjonalparker nå må kjenne sin
besøkelsestid og søke Direktoratet for naturforvaltning om status som nasjonalparkkommune eller landsby.  – En slik status vil øke interessen for turisme som næring i slike kommuner, sier han.