Historisk arkiv

Andelen kvinner blant entreprenører øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Andelen kvinner som er involvert i såkalt tidligfase entreprenøriell aktivitet øker. Det viser GEM-rapporten som ble overlevert til Nærings- og handelsdepartementet i ettermiddag.

- Regjeringen satser på entreprenørskap, særlig blant kvinner. Det er derfor gledelig at vi har høy entreprenørskapsaktivitet og at andelen kvinner øker, sa statssekretær Annelene Svingen da hun mottok rapporten.

GEM (Global Entrepreneurship Monitor) er et internasjonalt forskningsprosjekt som kartlegger blant annet nasjonale forskjeller i og rammebetingelsene for å starte ny næringsvirksomhet. Det er Handelshøgskolen i Bodø og Kunnskapsparken i Bodø som er ansvarlige for den norske utgaven av rapporten.

Selv om det er en tilbakegang fra 2006, er andelen som er involvert i tidligfase entreprenørskap fortsatt høy i Norge. Kun ni land har en høyere målt aktivitet i Europa, og vi scorer bedre enn for eksempel Sverige og Danmark.

- At aktiviteten har avtatt noe, kan nok forklares med at vi – gledelig nok – har få arbeids­ledige. Folk finner seg interessante jobber og det kan være vanskeligere for nye bedrifter å tiltrekke seg arbeidskraft. Men tidene kan skifte, sier Svingen og understreker at det derfor er viktig å satse på entreprenørskap fremover for å legge til rette for omstilling og innovasjon og derigjennom verdiskaping.

Kvinneandelen blant norske entreprenører øker imidlertid fortsatt. Fra 2005 til 2007 har andelen kvinner blant personer som er involvert i tidligfase entreprenøriell aktivitet gått opp fra 24 prosent, til 32 og i fjor til 33 prosent. Andelen i Norge tilsvarer nå det vi ellers ser i Skandinavia og EU-området (begge 34 pst.).

– Kvinner er imidlertid fortsatt underrepresentert. Det er en utfordring. Kvinner har høy yrkesdeltakelse. Tre av fem studenter ved universitet og høyskoler er kvinner og de utgjør en stor kundegruppe. Det er derfor på tide at kvinner også får en større rolle som entreprenører og i næringslivet, sier statssekretær Svingen.

I februar la regjeringen frem en handlingsplan for økt entreprenørskap blant kvinner. Den ambisiøse målsettingen er at minst 40 prosent av nye entreprenører skal være kvinner innen fem år. Planen inneholder 12 nye tiltak som sammen med de mange tiltakene som finnes fra før, skal legge til rette for økt entreprenørskap blant kvinner. Regjeringen vil blant annet at virkemiddel­apparatet prioriterer kvinner som målgruppe og arbeider for å øke andelen kvinner i alle program og tjenester. Regjeringen etablerer også rett til svangerskapspenger og foreldrepenger for selvstendig næringsdrivende.


Undersøkelsen gir for første gang indikasjoner på omfanget av såkalt sosialt entreprenørskap i Norge. Mer enn 5 prosent av befolkningen har enten alene eller sammen med andre forsøkt eller forsøker å starte en frivillig organisasjon de siste 3,5 årene.

- Det er veldig gledelig å se at omfanget av sosialt entreprenørskap er på et høyt nivå i Norge. Dette viser at folk er engasjerte og tar i et tak for å gjøre samfunnet enda bedre for alle, sier Svingen. Hun har selv registrert at et spennende trekk ved spesielt stundentbedrifter er sosialt engasjement.

GEM-rapporten for 2007 viser også at Norge skiller seg positivt ut med hensyn til entreprenørskap i utdanningen.

- Studier viser at 16,6 prosent av elevene og 22 prosent av studentene som har deltatt i Ungt Entreprenørskaps bedrifts­konsepter, starter egen bedrift senere. Til sammenligning var etablerer­hyppigheten 7,5 prosent i befolkningen generelt. Over halv­parten av daglige ledere og styreledere i ungdoms- og elevbedriftene er kvinner. Regjeringen vil derfor fortsette det viktige arbeidet med å satse på entreprenørskap i utdanningen, sier statssekretær Svingen.

Rapporten indikerer at tilgangen på kapital er blitt bedre i Norge de senere år. Mange entreprenører med gode ideer opplever imidlertid fortsatt vanskeligheter med å oppnå tilstrekkelig finansiering.

- Det er viktig at vi fortsetter arbeidet med å bedre tilgangen på kapital til gode prosjekter. I tillegg må vi bedre kommunikasjonen og forståelsen mellom entreprenører og potensielle investorer og lånegivere, sier statssekretær Annelene Svingen.

Les rapporten på Kunnskapsparkens hjemmesider.

Erlend Bullvåg, Handelshøgskolen i Bodø og Annelene Svingen
Erlend Bullvåg (Handelshøgskolen i Bodø) og Annelene Svingen.