Historisk arkiv

Enklere å sikre seg patent internasjonalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

1. januar ble Norge medlem av Den europeiske patentorganisasjonen. Det vil styrke næringslivets muligheter til å beskytte sine industrielle rettigheter. Medlemskapet skjer etter nærmere 30 år med utredninger og analyser.

1. januar ble Norge medlem av Den europeiske patentorganisasjonen. Det vil styrke næringslivets muligheter til å beskytte sine industrielle rettigheter. Medlemskapet skjer etter nærmere 30 år med utredninger og analyser.

Fra årsskiftet tiltrådte Norge Den europeiske patentkonvensjonen EPC og ble dermed fullverdig medlem av Den europeiske patentorganisasjonen EPO. Norske bedrifter kan dermed sikre seg patent i hele Europa med kun én søknad, mens de tidligere måtte levere en separat søknad i Norge. Heretter blir Norge også et mer attraktivt land for utenlandske investorer fordi de kan stole på at patenteringen går like greit som i andre europeiske land.

- Norges medlemskap i Den europeiske patentorganisasjonen vil gjøre det enklere og billigere for norske bedrifter å sikre sine rettigheter. Heretter blir det nok med bare én søknad for å få patent i de 34 landene som er medlemmer av organisasjonen. Dermed får norske bedrifter like gode konkurransevilkår som andre europeiske land på dette området. Dette er et viktig tiltak for å oppfylle Soria Moria-erklæringens mål om at patentpolitikken skal forbedres, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.   

Fra 1. januar opprettes også Nordisk patentinstitutt (NPI) i samarbeid med Danmark og Island. Det nye instituttet skal sikre at norske bedrifter som vil benytte den internasjonale søknadsordningen PCT, kan velge å skrive patentsøknader på norsk og kommunisere på norsk i den innledende fasen av søknadsprosessen. Opprettelsen av Nordisk Patentinstitutt vil dermed bidra til å spare både tid og ressurser for bedriftene. Blant annet vil de kunne benytte den samme norske patentfullmektigen både ved behandlingen av nasjonal førstesøknad, og i den internasjonale og regionale fasen.

Opprettelsen av Nordisk Patentinstitutt vil også tilføre det norske Patentstyret nye kompetansegivende arbeidsoppgaver og ny kunnskap, og vil bidra til å opprettholde og videreutvikle tjenestetilbudet knyttet til nasjonal søknadsbehandling og kompetanseheving, også etter at Norge blir medlem av Den europeiske patentorganisasjonen. 

- For små og mellomstore bedrifter, som ofte har mindre kunnskap om betydningen av industrielle rettigheter, vil dette få stor betydning. Jeg er glad for at vi får på plass ordninger som gjør det stadig enklere for norsk næringsliv å sikre sine innovasjoner, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Mer informasjon om NPI kan finnes på Patentstyrets hjemmeside www.patentstyret.no og NPIs egen hjemmeside www.npi.int .