Historisk arkiv

Et løft for det norsk-russiske næringslivssamarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Russland ønsker et tettere økonomisk samarbeid med Norge. At første visestatsminister Viktor Zubkov leder arbeidet på russisk side i den norsk-russiske økonomiske regjeringskommisjon, som hadde møte i Moskva i dag, er et tydelig uttrykk for dette.

Signering av avtale- Dagens møte la et godt grunnlag for videreutvikling av våre bilaterale økonomiske forbindelser. Det dekket et bredt spekter av saker – fiskeri, transport, samarbeid i nord, energi og kommunikasjon. Dette viser bredden i samarbeidet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad som ledet den norske delegasjonen.

Et eksempel på russisk vilje til tettere økonomisk samkvem er forslaget om et nytt avtaleverk som forenkler passeringen ved den norsk-russiske grensen for de som passerer ofte. Dette vil styrke det regionale samarbeidet og legge til rette for økt bilateralt næringssamarbeid. Under kommisjonsmøtet i dag bekreftet russerne at avtalel vil tre i kraft 1. desember i år.

Visumavtalen er et viktig element i arbeidet for økt samhandel og næringslivssamarbeid mellom Norge og Russland. - Jeg er glad for at avtalen trer i kraft innen kort tid. Dette markerer en milepæl i vårt bilaterale samarbeid, sier Brustad.

Etter flere år med forhandlinger er man også kommet til enighet om en norsk-russisk avtale om bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering. Dette ble markert ved signering av de to ministrene.

En ny dimensjon ved avtalene er et ønske fra russisk side om samarbeid om vann som ressurs. Dette er noe norske myndigheter vil følge opp.

Kommisjonen er det viktigste bilaterale forum for økonomisk samarbeid mellom Norge og Russland. Samarbeidet med Norge prioriteres av Russland. Dette bekreftes av at russisk formann er tidligere statsminister, og nåværende første visestatsminister Viktor Zubkov. Zubkov er også styreleder i Gazprom og en av Russlands mest innflytelsesrike politikere.

Samhandelen mellom Norge og Russland økte i 2007 for femte år på råd, og nærmer seg nå 17 milliarder kroner. Den positive utviklingen ser ut til å fortsette for inneværende år. StatoilHydros partnerskapsavtale med Gazprom og Total om utbyggingen av den første fasen av Stockman-prosjektet var et høydepunkt i våre bilaterale økonomiske relasjoner i 2007. Utsiktene til et norsk-russisk samarbeid om utvinning av gassressursene i Barentshavet gir gode muligheter for en videreutvikling av det gode samarbeidet.

Protokoll fra kommisjonsmøtet (PDF-format)

Se flere bilder på Flickr.

Se video fra kommisjonsmøtet.