Historisk arkiv

Evalueringsrapport om reaktorvirksomheten i Halden og på Kjeller lagt fram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Driften av forskningsreaktorene i Halden og på Kjeller er samfunnsøkonomisk lønnsom. Dette er hovedkonklusjonen til et regjeringsoppnevnt utvalg som overleverte sin rapport til statssekretær Øyvind Slåke i Nærings- og handelsdepartementet 10. april.

Driften av forskningsreaktorene i Halden og på Kjeller er samfunnsøkonomisk lønnsom. Dette er hovedkonklusjonen til et regjeringsoppnevnt utvalg som overleverte sin rapport til statssekretær Øyvind Slåke i Nærings- og handelsdepartementet i dag.

Statssekretær Øyvind Slåke og professor Arild Hervik.Utvalget har evaluert den nukleære virksomheten ved de to reaktorene og kartlagt samfunnsøkonomiske kostnader og gevinster. Professor Arild Hervik fra Høgskolen i Molde har ledet utvalget som også har hatt internasjonal representasjon.

Institutt for energiteknikk (IFE) driver de to forskningsreaktorene på Kjeller og i Halden. Aktivitetene bidrar til norsk kompetanse på nukleærteknologi og til å styrke norsk innflytelse i det internasjonale atomsikkerhetsarbeidet.

I følge utvalget vil kostnadene knyttet til videre drift av Halden-reaktoren beløpe seg til 10-15 mill. kroner per år. Disse kostnadene har utvalget vurdert i forhold til gevinstene, som i første rekke er knyttet til atomulykkesberedskap og kompetanse når det gjelder vurdering og valg av nye og klimavennlige energikilder. Norge nyter, ifølge utvalget, også godt av at forskningsvirksomheten i Halden bidrar til å øke OECD- landenes kompetanse på  atomsikkerhet.

Også den årlige kostnaden for videre drift av Kjellerreaktoren er beregnet til 10-15 mill. kroner. De viktigste gevinstene ved aktivitetene på Kjeller er knyttet til grunnforskning innen nanoteknologi, hydrogenlagring og nukleærmedisin. Kjellerreaktoren er videre viktig for å opprettholde et internasjonalt forskningssamarbeid nettopp innenfor disse områdene.

Statssekretær Øyvind SlåkeDriftskonsesjon for de nukleære anleggene gis på bakgrunn av Statens stråleverns sikkerhetsvurderinger av anleggene.

- Evalueringsrapporten bidrar med viktig tilleggsinformasjon til regjeringens vurdering av eventuell videreføring av den nukleære virksomheten i Halden og på Kjeller, og for regjeringens vurdering av en ny tre års periode for Halden-prosjektet fra 1 januar 2009, sier statssekretær Øyvind Slåke.

Kostnader knyttet til stenging og dekommisjonering av de to reaktorene er ikke tatt med i beregningene. I følge IFE beløper disse seg til om lag 1,2 mrd. kroner.

Ulykkesrisiko er et viktig samfunnsargument som kan tale mot videre drift av de to reaktorene. Sammenlignet med store kjernekraftverk er det, ifølge utvalget, liten risiko for utslipp ved disse to anleggene. Sannsynligheten for en større ulykke er, i følge utvalget, svært liten.

Hervik-utvalget konkluderer med andre ord med at en betydelig nytteverdi vil gå tapt dersom reaktorene i Halden og på Kjeller blir nedlagt.

- Vi vil nå se nøye på rapportens konklusjoner og vurdere dem sammen med annen relevant informasjon knyttet til drift av de to anleggene, sier statssekretær Øyvind Slåke.

Les rapporten: Nukleære virksomheter ved Institutt for energiteknikk - IFE