Historisk arkiv

OECD roser det norske innovasjonssystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Det norske innovasjonssystemet oppfyller i hovedtrekk alle krav til internasjonal «best practice», konkluderer Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i en ny rapport. Den norske modellen fremheves som positiv for innovasjon og næringsutvikling.

- Det er gledelig at OECD uttaler seg så positivt om utviklingen i norsk næringsliv og den forsknings- og innovasjonspolitikken vi fører, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

I rapporten får regjeringen også støtte til arbeidet med innovasjonsmeldingen og storsatsinger som utviklingen av ny teknologi for rensingen av CO2-utslipp.

Det er nærings- og handelsministeren som har bestilt rapporten. Sammen med andre analyser, vil den gi god oversikt over hvordan rammebetingelsene for innovasjon er i Norge sammenlignet med andre land.

– OECD-rapporten vil være et godt utgangspunkt for videre debatt i Norge om innovasjon og politikk for en innovativ økonomi, sier Andersen.

Organisasjonen fremhever at gode rammevilkår er sentrale for innovasjon og økonomisk utvikling. OECD viser her til det nære samarbeidet («the social contract») mellom myndighetene, arbeidstakerne og foretakene og til nordmenns åpne holdning til teknologiske endringer. Innovasjonsaktiviteten i norske bedrifter er lavere enn i mange andre land, samtidig som norsk økonomi hatt vært i sterk vekst. OECD trekker fram at den eksisterende statistikken kan være mangelfull i forhold til viktige kilder til innovasjon.

Rapporten peker på utfordringer på noen områder. Dagens lave søkning til realfag kan gjøre det utfordrende å opprettholde dagens høye produktivitetsnivå.

– Selv om tilstanden i norsk økonomi dag er god, er det viktig å tenke framover. Norsk næringsliv må være i konstant utvikling. Derfor er det viktig at vi mottar impulser og fører en kontinuerlig debatt om innovasjon nå, sier Dag Terje Andersen.

OECD mener det er behov for å styrke innovasjonsaktiviteten i næringslivet, og anbefaler etablering av større satsinger/programmer. Organisasjonen mener dette er en bedre strategi enn målsettingen om å nå en forskningsinnsats på en viss prosentandel av BNP.

Den økonomiske politikken har gjort at Norge er blant de landene som har kunnet høste store gevinster av globaliseringen. OECD mener at det fortsatt er rom for å maksimalisere gevinstene fra internasjonaliseringen av norsk forskning.

I sum konkluderer altså rapporten med at det offentlige virkemiddelapparatet fungerer godt. Dette omfatter støtten til næringsrelevant forskning gjennom Forskningsrådet og Skattefunn, og til annet innovasjonsarbeid gjennom Innovasjon Norge. Rapporten peker likevel på at tiden snart kan være moden for en ny, bred evaluering av virkemiddelapparatet.

Regjeringens innovasjonsmelding skal legges fram i 2008. Der vil regjeringen presentere sin politikk for å fremme innovasjon og omstilling. Målet er å vise hvordan innovasjonsevnen i norsk økonomi kan forbedres ytterligere for sikre en fortsatt god velferdsutvikling.

– Innovasjonspolitikk omfatter mange områder og mange departementer. Jeg vil legge frem en stortingsmelding om innovasjon, som hele regjeringen vil stå bak, sier nærings- og handelsministeren.

Rapporten kan lastes ned herfra.

Lenke til OECDs egen presentasjon av landrapporten.