Opprydding av radioaktivt avfall etter Søve Gruver
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet
Pressemelding | Nr: 67 | Dato: 08.10.2008
Det er behov for opprydding etter driften ved Søve Gruver i Telemark. Nærings- og handelsdepartementet har nå gitt Telemark fylkeskommune et tilbud om inntil 50 prosent statlig støtte til oppryddingen etter Søve Gruver.
- Alle er enig i at det må ryddes opp i det radioaktive slagget etter Søve Gruver, og vi tilbyr nå en løsning der fylkeskommunen tar ansvaret for at det ryddes opp, mens vi deler kostnadene 50/50, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.
Søve Gruver ble i sin tid drevet at det statlige selskapet A/S Norsk Bergverk. Driften ble lagt ned i 1965, og i 1970 ble anlegg og eiendommer solgt til Telemark fylkeskommune og Nome kommune. Rundt 1975 ble selskapet avviklet.
Det ligger igjen radioaktivt avfall etter driften ved Søve Gruver, noe som skyldes at Søve Gruver i sin tid utvant mineralet niob for salg til det amerikanske markedet. Statens strålevern har vurdert forholdene og uttrykt behovet for mer permanent sikring.
Nærings- og handelsdepartementet og Telemark fylkeskommune har ikke vært enig om ansvarsforholdet. Fylkeskommunen har ment at staten er ansvarlig, siden forurensningene skriver seg fra gruvedrift i regi at et statlig selskap. Den mener også at staten fra 2005 har påtatt seg dette ansvaret ved å involvere Bergvesenet i undersøkelser på området.
Staten mener på sin side at det er fylkeskommunen som er rettsetterfølger etter A/S Norsk Bergverk og Søve Gruver, og at oppryddingen er en forpliktelse den overtok da fylkeskommunen kjøpte eiendommene ved Søve. Dette er i samsvar med et standpunkt staten inntok så tidlig som 1989, da spørsmålet også var oppe.
Nærings- og handelsdepartementet har nå tilbudt fylkeskommunen en statlig økonomisk støtte på inntil 50 prosent av oppryddingskostnadene. Støtten vil være basert på kostnadene ved tiltak etter pålegg fra Statens strålevern – og for øvrig skje på vilkår om praktiske forhold og kontroll som må avtales nærmere. Det er en forutsetning at Stortinget gir sin tilslutning og at Telemark fylkeskommune aksepterer at den har ansvaret for oppryddingen.