Historisk arkiv

Regjeringen hjelper næringslivet å tenke design

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2009

Regjeringen foreslår 10 millioner kroner til et helt nytt designdrevet innovasjonsprogram. Målet er å stimulere bedriftene til å tenke design helt fra idefasen og frem til produktene er klare for markedet.

– Jeg ønsker at næringslivet i større grad skal se det betydelige potensialet som ligger i mer strategisk og bevisst bruk av design, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Design handler ikke bare om form og farge, men om funksjonelle og brukervennlige løsninger som gir økt konkurransekraft for bedriftene.

– Jeg er overbevist om at designkompetanse kombinert med teknisk kunnskap og markedsforståelse kan gi mange nye, lønnsomme innovasjoner. Design er et godt verktøy, særlig når det kobles inn tidlig i produktutviklingen! Det handler både om å fange kjøperens oppmerksomhet, og om å oppfylle brukerens behov på en bedre måte, sier Brustad.

Det finnes mange gode eksempler på norske bedrifter som har økt sine markedsandeler og bedret sine resultater gjennom bevisst satsing på design

– Gjennom det nye programmet vil kunnskap om nytten av dette nå ut til flere bedrifter, sier Brustad.

Ansvaret for programmet legges til Norsk Designråd, som er en stiftelse med formål å fremme bruk av næringsrettet design i norsk industri og næringsliv.

I det nye programmet vil utvalgte bedrifter bli invitert til et forpliktende samarbeid om konkrete prosjekter over en treårs periode. Hovedmålet er å spre kunnskap i næringslivet om at design lønner seg, og samtidig motivere flere bedrifter til å satse på designdrevet innovasjon i egen regi.

Ifølge Norsk Designråd er det få norske bedrifter som tenker på denne måten i dag.

– Internasjonale undersøkelser viser at å satse på design fra start til mål øker innovasjonen og verdiskapingen i bedriftene, sier Brustad.