Historisk arkiv

Regjeringens tiltak for kraftintensiv industri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2009. Felles pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet og Olje- og energidepartementet

I statsbudsjettet legger regjeringen fram tiltak overfor den kraftintensive industrien. En ytterligere utdypning om innkjøpskonsortium presenteres her.

I statsbudsjettet legger regjeringen fram tiltak overfor den kraftintensive industrien. En ytterligere utdypning om innkjøpskonsortium presenteres her.

-Fundamentet er en god kraftbalanse, muligheter til å inngå langsiktige, kommersielle kontrakter og de gode vilkår industrien har ved nettleie, ved fritak for eller reduksjon av el-avgift og hos Enova.  I sum gir dette den kraftintensive industrien i Norge gode rammevilkår, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Regjeringen er svært opptatt av vilkårene for kraftintensiv industri. Gjennom blant annet å legge til rette for et innkjøpskonsortium og de industrielle løsningene i hjemfallsordningen, i tillegg til kommersielle avtaler, vil regjeringen fortsatt bidra til konkurransedyktige og langsiktige rammevilkår for den kraftintensive industrien, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

For regjeringen er det et overordnet mål å legge til rette for sikker og effektiv energiforsyning med akseptable priser til husholdninger og industri. Vi har gitt høy prioritet til arbeidet med å gjøre den norske kraftforsyningen mindre sårbar. En stor del av industriens kraftbehov har vært sikret gjennom langsiktige kommersielle kontrakter. Regjeringen er positiv til dette, og mener at slike avtaler må utgjøre et bærende element i industriens kraftdekning. I denne sammenheng har regjeringen i stortingsmeldingen om eierskapspolitikken klare mål og forventninger til statens eget kraftselskap, Statkraft.

Regjeringen arbeider målrettet for en mer effektiv energibruk i norsk industri, og Enovas virksomhet knyttet til omlegging av energibruk og energiproduksjon er en viktig del i dette arbeidet. Norsk Industri og Enova har nylig fått på plass en samarbeidsavtale for å gjøre industrien ytterligere energieffektiv og øke bruken av fornybare energikilder. For perioden 2001 til 2007 har Enova gitt en total støtte til industrien på om lag 500 millioner kroner.

I regjeringens hjemfallsløsning som Stortinget nylig har vedtatt, viderefører regjeringen muligheten for inntil en tredels privat eierskap i offentlige selskaper, og lovfester omgjøringsadgangen. Dette legger til rette for industrielle løsninger som regjeringen håper industrien vil benytte seg av. Regjeringen vil også vurdere en utleieordning av kraftverk.

I Frankrike har kraftintensiv industri gått sammen i et innkjøpskonsortium. Industrien og fagbevegelsen i Norge har framhevet innkjøpskonsortiet i Frankrike som viktig. Regjeringen stiller seg positiv til at industrien oppretter et innkjøpskonsortium for kraftintensiv industri i Norge. Vi vil aktivt tilrettelegge for konsortiet ved at det kan gis tilskudd til de kraftintensive bedriftene som deltar. Tilskuddet skal ha tilsvarende funksjon som skattefordelene som er gitt til bedriftene som deltar i konsortiet i Frankrike. Det vil blant annet si at støtten skal være innenfor EØS-regelverket for bagatellmessig støtte.

Regjeringen skal fortsatt følge utviklingen i EU nøye og påvirke eventuelle prosesser, slik at det blir skapt handlingsrom for å gi norsk kraftintensiv industri enda bedre rammevilkår.

Norsk Industri har nylig kommet med et omfattende innspill som går ut over den franske løsningen. Basert på utredningene regjeringen tidligere har utført, mener vi at Norsk Industris innspill vanskelig lar seg gjennomføre. Regjeringen vil likevel se på innspillet.