Historisk arkiv

Samarbeid om marin bioprospektering i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Universitetet i Tromsø, NTNU og Umeås universitet har begynt å samarbeide om marin bioprospektering. Nærings- og handelsminister Sylvia varsler at finansiering fra norsk side er i ferd med å falle på plass.

Universitetet i Tromsø, NTNU og Umeås universitet har begynt å samarbeide om marin bioprospektering. Nærings- og handelsminister Sylvia varsler at finansiering fra norsk side er i ferd med å falle på plass. 

Universitetet i Tromsø og Universitetet i Umeå har det siste året tatt til initiativ til et omfattende forskningssamarbeid om bioprospektering. Både på norsk og svensk side er det søkt om en betydelig finansiell støtte av forskningssamarbeidet, og nå er de nødvendige tilsagn om finansiering fra norsk side i ferd med å falle på plass.

Den norske regjeringen har i første omgang satt av 7 millioner kroner til samarbeidsprosjektet, og det tas sikte på å tilføre ytterligere over 25 mill kroner gjennom prosjektperioden.

- Tromsø er et av Norges sentrale forskningsmiljøer for marin bioprospektering. Jeg er sikker på at det planlagte forskningssamarbeid med Umeå, hvor også NTNU vil ha en sentral plass, vil være gjensidig befruktende og ytterligere bidra til å styrke Tromsøs posisjon, sier Sylvia Brustad.

Marin bioprospektering handler om å lete etter og å karakterisere biomolekyler i havet. Målet er å finne organismer som kan brukes til å utvikle nye medisiner og andre produkter.

- Flere av landets større industribedrifter har pekt på marin bioprospektering som et fagområde med spesielt stort potensial for verdiskapning. Det tar vi nå konsekvensen av. Regjeringen ønsker å gjøre Tromsø-miljøet sentralt i en ambisiøs og bred nasjonal satsing på bioprospektering, sier Brustad.

Satsingen vil være en del av regjeringens oppfølging av nordområdestrategien. Her står det at regjeringen ønsker å gjøre marin bioprospektering til et viktig nasjonalt satsingsområde for næringsutvikling.

- Vi har allerede et godt utgangspunkt for å lykkes, men skal vi utnytte havets muligheter fullt ut, er vi helt avhengige av å samarbeide, både på tvers av næringer og på tvers av landegrenser. Jeg er veldig glad for at vi nå er i ferd med å forhandle frem finansieringen av et forskningssamarbeid innen dette feltet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.