Historisk arkiv

Unikt pilotprosjekt for bærekraftig reiseliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Trysil, Lærdal, Røros og Vega er plukket ut til å være piloter i prosjektet Bærekraftig Reiseliv 2015. – Jeg gratulerer aktørene i reiselivsnæringen i de aktuelle områdene med utvelgelsen, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Bilde: Innovasjon Norge

Trysil, Lærdal, Røros og Vega er plukket ut til å være piloter i prosjektet Bærekraftig Reiseliv 2015. – Jeg gratulerer aktørene i reiselivsnæringen i de aktuelle områdene med utvelgelsen, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

– Det blir spennende å følge pilotene framover. De fire utvalgte områdene tilbyr forskjellige aktiviteter og tjenester, og er en blanding av både etablerte og mindre etablerte destinasjon og har ulik innfallsvinkel til bærekraft, sier Brustad.

Kjernen i prosjektet er å arbeide for å bevare natur, kultur og miljø, øke lokal livskvalitet og ha lokal kontroll. Samtidig er målet å skape lønnsomhet i reiselivet på de forskjellige destinasjonene ut fra deres unike utgangspunkt.

Trysil, Lærdal, Røros og Vega får nå om lag 500 000 kroner hver per år og tett oppfølging fra Innovasjon Norge. Destinasjonene har nå tre år på seg til å utarbeide mål og kommersielle tiltak som kan sikre at utviklingen i områdene går i en bærekraftig retning.

– Vi trenger mer kunnskap om hvordan man kan arbeide med bærekraftig reiseliv i praksis. Det skal vi få gjennom dette prosjektet, sier Brustad.

Prosjektet Bærekraftig reiseliv 2015 er en del av reiselivsstrategien som regjeringen la fram for om lag et år siden. Der gis Innovasjon Norge, i samarbeid med NHO Reiseliv, ansvar for utviklingen av et mer bærekraftig reiseliv i Norge.

Begrunnelse for utvelgelsen
Trysil (Hedmark) har som mål å utvikle seg fra en sterk vinterdestinasjon til å bli en helårsdestinasjon med fokus på bærekraftig utvikling innen natur, kultur og miljø, infrastruktur og kompetanse. Trysil har mange spesielle naturkvaliteter om sommeren som kan utvikles og dermed utnytte ledig kapasitet.

– Trysil har store sesongvariasjoner, har et stort potensial og en solid forankring lokalt, sier Brustad. – De har samtidig vist stor innsikt i utfordringene til bærekraftig reiseliv.

Lærdal (Sogn og Fjordane) har som mål å utvide sesongen og løse utfordringer som forurensning og bevaring av natur- og kulturarv for turister og innbyggere.

– Engasjementet i Lærdal er stort. Det tenkes bredt i næringen. Jeg ser også for meg at Lærdal og Røros kan lære av hverandre når det gjelder bevaring og videreutvikling av gamle bygninger i sentrum, sier Brustad.

Røros (Sør-Trøndelag) vil blant annet bruke miljøsertifisering av reiselivsbedrifter som et virkemiddel for økt bærekraft i tillegg til nye tiltak for å minske miljøbelastningen og øke lønnsomheten.

– Røros er en helt spesiell destinasjon og har et sterkt utgangspunkt med sin verdensarvstatus. Prosjektet er godt forankret i reiselivsnæringen i området, sier Brustad.

Vega (Nordland) satser på naturopplevelser og vil legge en sårbarhetsanalyse til grunn for utformingen av tilbudet til turister. Kommunen har også planer for å utvikle egne kommersielle konsepter og satser på å utvikle vertskapsrollen.

– Vega har stor forståelse for bærekraftig reiseliv. Destinasjonen er ung. Det betyr samtidig at mange andre umodne reiselivsdestinasjoner kan lære av Vegas erfaringer i dette pilotprosjektet, sier Brustad.

Pressekontakter:
Christian Grotnes Halvorsen, Nærings- og handelsdepartementet
Tlf 48 15 37 48

Ingunn Sørnes, Innovasjon Norge
Tlf 95 77 86 63