Historisk arkiv

Kulturnæringene - en voksende del av norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kulturnæringene er blitt like stor som hotell- og restaurantbransjen både i omsetning og sysselsatte. Det viser en ny rapport Østlandsforskning har laget for Nærings- og handelsdepartementet.

– Det ligger store muligheter for nyskaping i skjæringsfeltet mellom kultur og næring. Styrket samarbeid mellom kulturlivet og næringslivet kan bidra til kreativitet, omstillingsdyktighet og økt verdiskaping, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Rapporten fra østlandsforskning viser at 95 500 personer var sysselsatt i kulturnæringene i 2007. Det er en økning på 35 prosent siden 1995, og langt større enn veksten i den generelle sysselsettingen (14 prosent).

– Kulturnæringene kan ha et betydelig potensial for videre vekst i årene som kommer, sier Brustad og mener næringslivet bør merke seg dette potensialet.

– Det henger sammen med at stadig flere bedrifters konkurranseevne i større grad vil være avhengig av det vi kan kalle vektløse verdier, som for eksempel design. Altså hvordan kjøperne vurderer helheten ved produktene og hva som gjør dem attraktive. Her kan kulturnæringene bidra, sier Brustad.

Rapporten viser at kulturnæringene består av rundt 28 000 bedrifter, og verdiskapingen i 2005 var på nesten 47 milliarder kroner.

Oslo har fremdeles en dominerende posisjon med over dobbelt så mange sysselsatte i kulturnæringene som landsgjennomsnittet. Når det gjelder vekst, er det imidlertid store variasjoner mellom fylkene.

Les hele rapporten her