Historisk arkiv

Maritimt samarbeid med Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet er i Kina denne uken. Reisen har hatt et betydelig maritimt fokus.

Kina har verdens fjerde største handelsflåte og er verdens nest største skipsbyggingsnasjon. - Et godt samarbeid mellom våre to land på det maritime området er viktig for Regjeringen, sier Rikke Lind.

Under møtet i transportdepartementet onsdag var fokus på internasjonalt samarbeid knyttet til piratvirksomhet, resirkulering av skip og klimautslipp fra skip. Et ønske om økt samarbeid mellom kinesiske og norske maritime bedrifter ble også diskutert. 

Det Norske Veritas (DNV) og China Classification Society (CCS) planlegger et nytt samarbeidsprosjekt som skal gi reduksjon av utslipp fra kinesiske skip. Dette har et potensiale for å redusere energiintensiteten med opp til 20 prosent.  - Jeg har under mitt møte i Transportdepartementet understreket at Norge støtter dette initiativet og overleverte et brev fra Sylvia Brustad til Transportminister Li Shengelin, sier Lind.

Maritimt seminar i Guangzhou
Guangdong og Sør-Kina er et nytt satsingsområde for Norge, med store muligheter innen energi og maritim sektor. Norsk teknologi og skipsutstyr kan muliggjøre det spranget industrien må ta for å hevde seg i toppen gjennom produksjon av supply- og offshore-fartøy og annen avansert tonnasje. Statssekretær Lind innledet et fremstøt for utvidet samarbeid i maritim sektor i dette området ved å åpne et seminar for kinesiske verft og norske utstyrsleverandører i Guangzhou.

- Jeg er svært glad for å være en døråpner for økt samarbeid mellom bedrifter i Guangdong og Norge på det maritime. Kina er et viktig marked for norske maritime bedrifter og seminaret bidro til ytterligere samarbeid, sier Lind.

 Visetransportminister Xu og statssekretær Lind.