Historisk arkiv

Russland - en viktig og prioritert handelspartner for Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Under norsk ledelse har EFTA tatt et første og viktig steg mot en bred og moderne handelsavtale med Russland. I Oslo 13. og 14. mai møttes nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og første visestatsminister Viktor Zubkov til det 12. møte i Norsk-russisk regjeringskommisjon for økonomisk samarbeid.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og første visestatsminister Viktor Zubkov

- På møtet i dag uttrykte jeg tilfredshet med at vi nå har fullført en forstudie som leder mot en bilateral handelsavtale mellom EFTA og Russland. Slike avtaler er viktige for Norge, for norsk eksportindustri og alle som lever av å selge varer eller tjenester, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. 

En ferdigforhandlet handelsavtale vil sikre forutsigbar markedsadgang for norske produkter i det russiske markedet og bidra til vekst og arbeidsplasser i Norge. Russland er en viktig handelspartner og en av regjeringens hovedprioriteringer i arbeidet med handelsavtaler. Russland forhandler parallelt om medlemskap i Verdens handelsorganisasjon, WTO. Forhandlingene mellom Russland og EFTA starter etter planen til høsten, og handelsavtalen inngås så snart Russland er blitt WTO-medlem.

Kommisjonen er det viktigste bilaterale forum for økonomisk samarbeid mellom Norge og Russland. I kommisjonen drøftes saker som berører det økonomiske samarbeidet med Russland, blant annet fiskeri, transport, energi og kommunikasjon.

- I møtet i dag tok jeg opp Telenors vanskelige situasjon i Russland. Jeg uttrykte på ny alvoret i saken og min bekymring, sier Brustad.  

Samhandelen mellom Norge og Russland økte i 2008, og endte for første gang opp på over 17 milliarder kroner. Til tross for en viss nedgang i importen fra Russland de tre første månedene i 2009, ser vi at sjømateksporten steg. Kommisjonsmøtet ble også brukt til å drøfte de realøkonomiske følgene av finanskrisen, og viktigheten av ikke å møte utfordringene med proteksjonistiske tiltak.

Et nytt avtaleverk som forenkler passeringen ved den norsk-russiske grensen trådte i kraft i desember 2008.

- Avtalen om visumfasilitering står sentralt i arbeidet for økt samhandel og næringslivssamarbeid mellom Norge og Russland. Dette vil bidra til forenkling og lettelse i visumforhold, og være til stor hjelp for næringslivet i nord, sier Brustad.

Utveksling av arbeidskraft over vår fellesgrense med Russland er et økende behov. I regjeringens nordområdesatsing er det et mål å legge til rette for forenklinger i grensekontrollen og ved visumbehhandlingen for russiske borgere.

Flere bilder på Flickr.