Historisk arkiv

Giske på 11 dagers rundreise: Styrket forhold til Kina topp prioritet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Giske er tilbake på offisielt besøk til Kina. I dag er han i Beijing som er startsted for det elleve dager lange besøket.

Nærings- og handelsminister Trond Giske er tilbake på offisielt besøk til Kina. I dag er han i Beijing som er startsted for det elleve dager lange besøket.

– Våre økonomiske forbindelser blir stadig viktigere ettersom Kina får en mer og mer sentral rolle i verdensøkonomien. Derfor prioriterer jeg Kina høyt, sier Giske.

Kina er i dag en etablert stormakt som inntar en stadig mer aktiv rolle i internasjonale fora. Landets økonomi har styrket seg relativt til Vesten gjennom finanskrisen – og veksten bare fortsetter.

Norge og Kina har bred kontakt som dekker stadig nye områder. Nesten 200 norske bedrifter er etablert i Kina. Kina er vår viktigste handelspartner i Asia, og vår eksport økte med over 40 prosent i 2009.

– Økt internasjonalisering av næringslivet er en prioritert oppgave for regjeringen. Etableringer ute er en måte å nå nye markeder på og det vil ofte også ha positive ringvirkninger og sikre arbeidsplasser hjemme, sier Giske.

Giske har i dag hatt politiske samtaler Kinas nærings- og IKT-minister Li Yizhong i Beijing der handelsavtaleforhandlingene mellom Norge og Kina stod sentralt på agendaen.

– Vi må sikre gode og forutsigbare rammebetingelser for norske bedrifter i Kina. Arbeidet med å få på plass en handelsavtale med Kina er derfor viktig, sier Giske.

Under den elleve dager lange reise skal nærings- og handelsministeren blant annet besøke den norske paviljongen på EXPO 2010 i Shanghai, i forbindelse med Norges dag og maritime dager i paviljongen. Videre skal han besøke Hong Kong, Shenzhen, Guangzhou og Chongqing.

Fakta:

  • Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia. Norges samhandel med Kina har økt sterkt de siste årene, og norsk vareeksport til Kina har opplevd en firedobling de siste ti årene.
  • Norsk veksport til Kina økte med hele 42 % i 2009 sammenliknet med 2008
  • Vareimporten fra Kina til Norge gikk opp med nesten 2 % fra 2008 til 2009 (fra 31,8 til 32,6 mrd. kroner).