Giske utfordret Lockheed Martin
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet
Pressemelding | Nr: 16/2010 | Dato: 29.01.2010
- Lockheed Martin må ta konkrete grep som må gi resultater den nærmeste tid dersom det skal være realistisk å nå våre ambisjoner om industrideltakelse i forbindelse med kampflyanskaffelsen, sier Giske.
Nærings- og handelsminister Trod Giske besøker Lockheed Martins flyfabrikk i Forth Worth. (Foto: Lockheed Martin)
- Lockheed Martin må ta konkrete grep som må gi resultater den nærmeste tid dersom det skal være realistisk å nå våre ambisjoner om industrideltakelse i forbindelse med kampflyanskaffelsen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske etter besøket til Lockheed Martins flyfabrikk i Texas.
Giske besøkte fabrikken i Forth Worth sammen med forsvarsminister Grete Faremo. Formålet med besøket var å tydeliggjøre overfor Lockheed Martin at norske myndigheter forventer en vesentlig forbedring av innholdet i industriplanen knyttet til kampflyanskaffelsen.
Regjeringens mål er at verdiskapingen knyttet til industrisamarbeid i kampflyanskaffelsen skal være like stor som flyenes anskaffelseskostnad.
Giske og Faremo ble ledsaget av administrerende direktør i NHO John G. Bernander, president for Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening Torbjørn Svensgård, Finn-Kristian Aamodt fra Innovasjon Norge og en bredt sammensatt næringslivsdelegasjonen.
Den norske strategien overfor Lockheed Martin er utformet i tett samarbeid mellom industrien og norske myndigheter. - I tillegg til forbedring av innholdet i industripakken er vi opptatt av å speile bredden i norsk forsvarsindustri både med tanke på store og små bedrifter, teknologisk kompetanse og type oppdrag, sier Giske.
Stortinget ga i juni 2009 tilslutning til å starte forhandlinger med sikte på å anskaffe kampflyet F-35 fra Lockheed Martin. Det legges opp til å kjøpe 48 fly, med en anskaffelseskostnad på rundt 18 milliarder kroner for flyene alene. Kampflyprosjektet har en anslått økonomisk ramme på 42 milliarder kroner, inkludert våpensystemer og logistikkstøtte.
Bilder fra besøket: