Historisk arkiv

Gode politiske samtaler i Singapore

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Trond Giske har møtt ministerkolleger i Singapore i formiddag. Han varslet blant annet norsk pengestøtte til kampen mot pirater i Malakkastredet.

Lim Hng Kiang og Trond Giske
Singapores næringsminister Lim Hng Kiang og nærings- og handelsminister Trond Giske. (Foto: NHD)

Nærings- og handelsminister Trond Giske har møtt ministerkolleger i Singapore i formiddag. Han varslet blant annet norsk pengestøtte til kampen mot pirater i Malakkastredet.

- Det er få land i verden der flere norske selskaper er etablert enn nettopp i Singapore. Mange selskaper benytter også landet som base for sine etableringer i de framvoksende markedene i Asia. Det er derfor viktig for regjeringen å ivareta og videreutvikle de gode forbindelsene mellom Norge og Singapore, sier Giske som også har med seg representanter fra norsk næringsliv hjemmefra på det to dager lange besøket.

Rundt 170 norske bedrifter er etablert i Singapore i dag, og den norske kolonien teller om lag 1500 personer.

I løpet av en tiårsperiode har eksporten fra Norge vokst med formidable 344 prosent og utgjorde 7 milliarder kroner i 2009. Veksten er spesielt stor etter at frihandelsavtalen mellom EFTA og Singapore trådte i kraft i 2003.

Mulighetene for ytterligere samarbeid og handel var derfor et av hovedtemaene under de politiske samtalene med Singapores næringsminister Lim Hng Kiang og transportminister Raymond Lim. Giske understreket også betydningen av å ha fokus på arbeidstakerrettigheter og HMS.

Sjøsikkerhet ble et eget tema. På vegne av den norske regjeringen varslet Giske at Norge vil gi om lag 300 000 kroner til arbeidet for å bedre sikkerheten i Malakka-stredet rett utenfor Singapore.

- En tredel av varetransporten i verden går gjennom stredet. Dette er et av de travleste områdene for skipstrafikk. For hele verden er det derfor viktig at stredet kan holdes åpent, og at det er trygt og sikkert å seile skip her. Forebyggende arbeid er derfor avgjørende, sier næringsministeren.

Piratangrepene i Malakka-stredet er kraftig redusert de siste årene, men viste en liten oppgang igjen i 2009. Den norske pengestøtten til bekjempelse av piratvirksomhet i Asia går via IMO (FNs maritime organisasjon).

FAKTA

  • Norsk eksport til Singapore: 7 milliarder kroner i 2009, mens importen var 1,4 milliarder kroner
  • Viktigste varer: maskiner, elektronisk og vitenskapelig utstyr, sjømat
  • Norge er 6. største utenlandsinvestor i Singapore
  • Rundt 170 norske bedrifter er etablert i Singapore
  • Den norske kolonien teller om lag 1500 personer

Høyoppløselig versjon av bildet. (Foto: NHD)