Historisk arkiv

EFTA inngår frihandelsavtale med Montenegro

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Anført av EFTAs formann Trond Giske ble det undertegnet en frihandelsavtale med Montenegro på EFTAs ministermøte i Genève i dag.

Det ble også lansert forhandlinger om en frihandelsavtale med en gruppe land i Mellom-Amerika.

- Gjennom avtalen med Montenegro styrker vi handelssamarbeidet med Vest-Balkan, en viktig pilar i utviklingssamarbeidet vårt med regionen. Avtalene er et klart signal om at Norge ønsker å støtte opp om europeisk integrasjon og økonomisk utvikling i Montenegro. Det er også gledelig at den omfatter et kapittel om miljø og arbeidstakerrettigheter. Det er det andre i sitt slag etter avtalen med Hong Kong, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Forhandlingene med Montenegro er gjennomført på under et halvt år og er et resultat av det gode forholdet og felles interesser mellom EFTA og Montenegro innen handelspolitikken. Målet med avtalene er å stimulere til økt samhandel og økonomisk samarbeid mellom partene. Samhandelen mellom EFTA-statene og Montenegro er i stadig vekst og økte i gjennomsnitt med 92 prosent årlig i perioden 2006–2010.

Giske understreker at det også er gledelig at det nå blir satt i gang forhandlinger om en frihandelsavtale med Mellom-Amerika.

- En avtale med disse landene vil være viktig for å sikre at norske interesser ikke blir utkonkurrert av aktører i EU som allerede har fremforhandlet en avtale med Mellom-Amerika, sier Giske.    

Representanter fra tre mellomamerikanske land, Panama, Costa Rica og Honduras var til stede ved lanseringen av forhandlingene. Det er åpnet for at øvrige land i den mellomamerikanske landsammenslutningen CAEIS[1] kan tiltre forhandlingene på et senere tidspunkt.

Under ministermøtet ble EFTAs fremtidige prioriteringer og status for pågående forhandlinger diskutert. Ministerkollegiet var enige i at en ønsker å utvikle nettverket av frihandelsavtaler i Asia. I den forbindelse ble det uttrykt ønske om snarlig å lansere forhandlinger med både Vietnam og Malaysia. Med bakgrunn i den positive økonomiske utviklingen i land sør for Sahara, ble EFTA-ministrene enige om å undersøke muligheten for frihandelsavtaler med land i regionen.    

EFTA forhandler for tiden om frihandelsavtaler med India, Indonesia og tollunionen bestående av Russland, Kasakhstan og Hviterussland.


[1] Bestående av Panama, Guatemala, Costa Rica, El Salvador, Honduras og Nicaragua.