Historisk arkiv

Handelspolitiske samtaler i Washington D.C.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet besøker 8. juni Washington for den sjette runden av de uformelle handelspolitiske samtalene mellom Norge og USA.

 

 

 

Statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet besøker 8. juni Washington for den sjette runden av de uformelle handelspolitiske samtalene mellom Norge og USA (Informal Commercial Exchange – ICE). Lind skal møte sin motpart Juan Verde i det amerikanske næringsdepartementet (Departement of Commerce).

- USA er Norges nest største eksportmarked etter EU og en svært interessant partner for samarbeid om innovasjon og teknologi. De uformelle handelspoliske samtalene er en viktig arena for dialog om betingelsene for vår samhandel og for å identifisere nye områder for samarbeid, sier Lind.

De årlige samtalene, som finner sted annethvert år i Norge og USA, ble etablert i 2004. Samtalene omfatter økonomisk samarbeid i bred forstand og tar for seg et vidt spekter av saker initiert både fra norsk og amerikansk side. Blant sakene som står på dagsordenen for årets møte er blant annet beskyttelse av intellektuell eiendomsrett, amerikanske sanksjoner mot norsk laks, amerikansk regelverk som hindrer amerikanske selskaper i å føres opp på Oslo Børs, samt industrisamarbeid knyttet til den norske kampflyanskaffelsen.

- Ikke minst ønsket om å få på plass en god industrisamarbeidsplan knyttet til kampflyanskaffelsen gjør det viktig å holde god og kontinuerlig kontakt med amerikanske styresmakter. Å diskutere saken innenfor de uformelle handelspolitiske samtalene bidrar til å holde trykket oppe fra norsk side, sier Lind.

FAKTA

  • Samhandelen mellom Norge og USA var i 2010 på over 62 mrd. kroner
  • De viktigste norske eksportvarene til USA er mineralolje og mineralprodukter
  • De viktigste amerikanske importvarene til Norge er maskiner og luftfartøy
  • Rundt 30 prosent av Statens Pensjonsfond – Utland er plassert i USA
  • Omtrent 200 norske bedrifter er etablert i USA