Historisk arkiv

Helsesektoren satser på innovasjon og forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringens satsing på behovsdrevet innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren har vært vellykket, viser en ny evaluering. Det er likevel et potensial før økt innovasjon i helse- og omsorgssektoren.

Helse- og omsorgsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet har gjennomført en felles femårig satsing på behovsdrevet innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren. Satsingen er nå evaluert av Damvad AS i samarbeid med Oslo Economics.

Evalueringen viser at satsingen har resultert i økt fokus på og samarbeid om innovasjon i de regionale helseforetakene, økt bruk av Innovasjon Norges offentlige forsknings- og utviklingskontrakter i helse- og omsorgssektoren og en styrking av InnoMed – et nasjonalt kompetansenettverk for behovsdrevet innovasjon i helsesektoren. 

– Vi har satt innovasjon på dagsorden i denne sektoren og vist at dette går hånd i hånd med bedre pasientbehandling. Evalueringen sendes nå på en bred høring, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Evalueringen peker på at det fortsatt finnes en rekke barrierer, som må overkommes for å øke innovasjonstakten i sektoren. 

- Endringer i helse- og omsorgssektoren tar lang tid. En innovativ helsesektor er avgjørende med tanke på en framtid hvor færre hender må gjøre mer og vi ønsker alle gode innspill velkommen i arbeidet med å få dette til, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

 Evalueringen er en oppfølging av stortingsmeldingen om innovasjon (St. meld. nr. 7 (2008-2009)). Her varslet regjeringen at den vil forlenge satsingen på behovsdrevet innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren til ti år. Den utvides til å omfatte forskningsbasert innovasjon samt omsorgssektoren, forutsatt en positiv halvveisevaluering.

Høringsdokument