Historisk arkiv

Næringslivsledere fikk fremtidsråd av student

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Prosjekt Norge 2020

Lederne i nærings- og handelsminister Trond Giskes prosjekt Norge 2020, fikk i dag råd av student Erle Holstad Wright (26) om hva vi skal leve av i fremtiden.

Prosjekt Norge 2020 er to diskusjonsgrupper etablert av Giske. De består av henholdsvis bedriftsledere og tillitsvalgte, og målet er å komme med innspill til problemstillingen ”Hva skal vi leve av i fremtiden”. I dag møttes ledergruppen for fjerde gang, for å diskutere temaene eierskap og CSR (samfunnsansvar).

- Dette er to sentrale og beslektede temaer. Hvordan eierskapet utøves har stor betydning for utviklingen i en bedrift. For å oppnå lønnsomhet og vekst over tid må eierskapet utøves på en profesjonell og kompetent måte. Det gjelder både det private og det offentlige eierskapet, sier Giske.

Fredag presenterte han regjeringens nye eierskapspolitikk i stortingsmeldingen ”Aktivt eierskap – norsk statlig eierskap i en global økonomi”.

Studentene vil med

2020-møtet startet imidlertid med Erle Holstad Wright. Hun er leder av NHH-Symposiets studentråd 2020, som ble etablert i fjor høst etter inspirasjon fra Giskes prosjekt. I forrige måned la studentrådet frem sin rapport om hva de mener Norge skal leve av i fremtiden. I dag var Wright på plass i Wilh. Wilhelmsens lokaler på Lysaker, for å gi næringslivslederne et innblikk i studentenes konklusjoner.

- Dette har har vært lærerrikt og spennende. Vi har forsøkt å finne kreative og konkrete tiltak for morgendagen. Spesielt valgte vi å vektlegge kunnskap og hvordan man kan få til økt samarbeid på tvers av både sektorer og landegrenser, sier Wright og understreket at hun gledet seg til å presentere studentenes syn for 2020-rådet.

Hånd i hånd

Dagens innledere var Inge Berg, administrerende direktør i Nordlaks og Trond Rieber Knudsen, partner i McKinsey. De innledet om eierskap. Deretter fulgte Olaf Thommesen, partner og styreformann i Etheco, som snakket om CSR.

- Bedrifters samfunnsansvar har fått stadig større oppmerksomhet de siste årene. Det handler om hvordan bedriftene forholder seg til menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold, miljø og klimaendringer, anti-korrupsjon og god bedriftsstyring både i Norge og i utlandet. Nærings- og handelsdepartementet arbeider for at norske selskaper hjemme og ute skal drive sin virksomhet forsvarlig og ivareta sine etiske forpliktelser. Staten skal være en aktiv eier. Derfor har vi formulert klare forventninger til styrene i selskapene om å ha høye ambisjoner for virksomhetene, i den nye eierskapsmeldingen, sier Giske.