De friske bygdeopplevelsene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet
Odd Eriksen i Nationen 18. juli 2006.
Tale/innlegg | Dato: 18.07.2006
- Det er ferietid, og som reiselivsminister er det er naturlig å fokusere på reiselivet. Norge er et fantastisk ferieland, og min jobb går blant annet ut på å sørge for at flere mennesker får øynene opp for dette, skriver nærings- og handelsminister Odd Eriksen i en kommentar i Nationen 18. juli.
Nærings- og handelsminister Odd Eriksen
De friske bygdeopplevelsene
Gjestekommentar i Nationen 18. juli 2006
Det er ferietid, og som reiselivsminister er det er naturlig å fokusere på reiselivet. Norge er et fantastisk ferieland, og min jobb går blant annet ut på å sørge for at flere mennesker får øynene opp for dette.
Det er for få som kjenner til Norge og det vi har å tilby som reisemål. Dette er en av hovedkonklusjonene i Innovasjon Norges undersøkelser i utlandet. Blant de som har en viss kjennskap til Norge nevnes ofte ord som dyrt, kaldt og lite spennende. Dette må vi gjøre noe med! Vi må satse på målrettet markedsføring som får fram den unike norske naturen, kulturen, menneskene og det ekte og spennende norske.
Det legges vekt på å få frem det friske ved Norge. Frisk luft og rent vann, mennesker som bor i den storslåtte naturen, den norske landsbygda, fjorder og fjell, hav og midnattsol. Samtidig skal vi også profilere norsk mat, arkitektur, design og kultur. For at de som besøker oss skal ha en virkelig god opplevelse må vi utvikle spennende og originale reiselivsprodukter, med en kvalitet som gjør dem verdt prisen turistene må betale. Vi skal vise norske og utenlandske turister at Norge er et godt land å feriere i, og vi skal sørge for at de som har besøkt oss ønsker å besøke oss igjen.
Mitt mål er at vi skal ta vår del av den globale veksten i turismen og bli et foretrukket reisemål for de som vil ha opplevelser av høy kvalitet. Norge er et rent, friskt og trygt land som kan tilby gode og spennende opplevelser utenom det vanlige. Til arbeidet med markedsføringen av Norge er det i 2006 satt av 172,5 millioner kroner. Dette er en økning på mer enn 70 prosent fra i fjor og det gir en langt større tyngde i kampanjene våre utenlands.
I Soria Moria-erklæringen sier regjeringen at vi vil utarbeide en nasjonal strategi for reiselivsnæringene. Strategiarbeidet skal legge premissene for en helhetlig, samordnet og framtidsrettet reiselivspolitikk for Norge. Alle relevante parter skal involveres i arbeidet med strategien. Jeg er nå i ferd med å opprette et kontaktutvalg for reiselivsnæringene, der både organisasjoner og store og små reiselivsaktører fra hele landet er representert.
Regjeringen vil sikre kvaliteten på produktene i norsk turistnæring ved å etablere et frivillig kvalitetssikringssystem. Vi fokuserer også på behovet for økt kunnskap og opplæring. Det vi markedsfører i utlandet og det de norske reiselivsnæringene tilbyr må stemme overens.
Bygdeturisme er viktig for sysselsettingen i distriktene, og næringsaktiviteten bidrar til økt mangfold og variasjon i det totale reiselivstilbudet. Jeg er opptatt av at reiselivsnæringene utvikles i takt med befolkningens og turistenes ønsker og behov. Redusert aktivitet i tradisjonelle næringer, som landbruk og fiske, gjør at aktørene i disse næringene i økende grad ser nye muligheter i reiselivsvirksomhet.
I prosjektet Gardmillom i Gudbrandsdalen samarbeider 13 gårder om å tilby opplevelser der det unike med hver gård blir understreket. Her får turistene oppleve særegne bygninger med innbo og gårdsutstyr, kulturlandskap, gårdshistorie, mat og tradisjoner. Dette har blitt et populært tilbud blant turistene.
Landbruket kan tilby et vakkert kulturlandskap, utmark til friluftslivsopplevelser, fascinerende arkitektur og spennende matprodukter som de trenger hjelp til å utvikle og markedsføre. Samtidig trenger de tradisjonelle reiselivsnæringene mer kunnskap om hva landbruket og bygdene kan tilby av produkter og opplevelser. Her har Landbruksdepartementet etablert et eget kontaktutvalg med representanter fra blant annet landbruks- og reiselivsnæringene. Med felles innsats for nyskaping og næringsutvikling kan vi få økt verdiskaping, økt sysselsetting og styrket lønnsomhet i distriktene.
I jordbruksoppgjøret ble regjeringen enige med landbruket om at det skal settes av 25 millioner kroner til å utvikle konseptet grønn turisme. Grønn turisme er et segment i vekst og vil kunne være et viktig bidrag til å sikre verdiskaping, arbeidsplasser og bosetting i distriktene. Bygdeutviklingsmidlene er også viktige. Disse pengene går til stipend, tilskudd og lån for å fremme en nyskapende, lønnsom og bærekraftig næringsutvikling i og i tilknytning til landbruket.
Det er reiselivsnæringene selv som må gjøre hoveddelen av arbeidet med å forme morgendagens reiseliv. Hovedansvaret for utvikling av nye produkter ligger også hos næringene. Jeg vil på min side gjøre det jeg kan for å sikre gode rammebetingelser og å tilpasse disse til utfordringene og mulighetene reiselivsnæringene står overfor.
I fellesskap skal myndighetene og reiselivet sørge for lønnsomme og konkurransedyktige reiselivsnæringer over hele landet.
God sommer!