En aktiv næringspolitikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet
Innlegg av nærings- og handelsminister Odd Eriksen i Dagens Næringsliv fredag 7. juli 2006.
Tale/innlegg | Dato: 07.07.2006
- Olaf Thommesen utfordrer Regjeringen i DN 26.6. til å se næringslivet med morgendagens briller. Da er det betimelig og spørre om Venstre hadde morgendagens briller på da de i Regjeringssamarbeidet med Høyre solgte ut av våre felles verdier for 40 milliarder kroner?, skriver nærings- og handelsminister Odd Eriksen i et innlegg i Dagens Næringsliv 7. juli.
Nærings- og handelsminister Odd Eriksen
En aktiv næringspolitikk
Innlegg i Dagens Næringsliv fredag 7. juli 2006
Olaf Thommesen utfordrer Regjeringen i DN 26.6. til å se næringslivet med morgendagens briller. Da er det betimelig og spørre om Venstre hadde morgendagens briller på da de i Regjeringssamarbeidet med Høyre solgte ut av våre felles verdier for 40 milliarder kroner? Var det med blikket rettet fremover at de kuttet i budsjettene for forskning og utvikling? Var det med tanke for morgendagen at de ikke bevilget midler til steder med særskilte omstillingsutfordringer? Var det da det ”ble ryddet opp i byråkratiet”?
Vi har den høyeste arbeidsdeltagelsen i antall personer noensinne. Det er bra, men det er ikke nok. Vi skal fortsette å konkurrere med kunnskap og kompetanse, ikke ved å senke lønningene og gi utrygge arbeidsvilkår. Derfor satser Norge på forskning og utvikling. Vi er på vei mot målet om å bruke 1 prosent av offentlige midler til BNP til forskning og utvikling, og aldri har det vært bevilget mer til forskning i dette landet. Det bevilges 15,3 milliarder kroner. I 2005 var skattefradraget til bedrifter for forskning og utvikling på 1,5 milliarder kroner. Slik satsing har bidratt til at Norge på flere konkurranseevneindekser kommer svært godt ut. Vi klarer oss i konkurransen.
Det er i første kvartal i år startet 17 prosent nye bedrifter flere enn første kvartal i fjor. For perioden januar til mai er det en nedgang i konkurser på 29 prosent. Det er bra, og vi skal gjøre det enklere å starte en bedrift, å være gründer og vokse som foretak. Derfor reduseres skjemaveldet. For å vokse og kunne ansette, trenger små og mellomstore bedrifter over hele landet, tilgang på kapital. Til sammen har såkornfondene 2,4 milliarder kroner i kapitalbase, hvorav staten bidrar med 1,3 milliarder kroner.
Endringer i verdensøkonomien går mye raskere nå enn bare for ti år siden. I Norge forsvant 30.000 industriarbeidsplasser fra 2000-2004. Nye kommer til, gjerne med høyere kompetansekrav. Dette gjør at vi må satse på trygghet, åpenhet og kompetanse. For å bevare arbeidsplasser må vi sikre gode vilkår for bedriftene. Trygghet gjør det mulig å våge å omstille oss når verden rundt oss forandres. Regjeringen er opptatt av å bevare de viktige industrisamfunn. Det var derfor det ble bevilget midler til omstilling for eksempel i Årdal. Gjennom å satse på økt konkurransekraft innenfor et antall bransjer som er viktig for norsk økonomi, utvikler vi Norges styrkeposisjoner. Satsingen er innenfor romfart, reiseliv, skipsfart, energi, miljø og maritim sektor. I tillegg satses det på femtidsrettet næringsvirksomhet, innenfor nanoteknologi og bioteknologi.
Vi tror at alle tjener på at hele landet utvikles. Ulike regioner har ulike muligheter og styrker. Hver region burde få utvikles ut fra sine forutsetninger. Derfor satser vi på vekstkraftige kommuner og regioner. Det er satt av 100 millioner kroner til kommunale næringsfond. Bevilgningen til regional utvikling er økt betraktelig, og er for 2006 1,1 milliarder kroner.
Det er like viktig med åpenhet overfor omverdenen for nye tanker og inntrykk. En god del av vår velstand skyldes handel med andre land. Kombinasjonen av trygghet, kompetanse og åpenhet har gjort Norge til et av landene i verden med best konkurranseevne.
Regjeringens aktive næringspolitikk er definert gjennom Soria Moria-erklæringen. Grunntanken er å bevare arbeidsplasser og bidra til å skape et næringsliv for morgendagen. Regjeringen vil fortsette å utvikle Norge ved å satse på utdanning, konkurransekraft og trygghet for alle. Det er slik vi skaper høy konkurransekraft og flere arbeidsplasser i Norge.