Historisk arkiv

En enklere hverdag for bedriftene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

En enklere hverdag for bedriftene

Kronikk på trykk i VG 10. september 2006

Fremskrittspartiet har kommet med en rekke påstander om at regjeringen mangler evne og vilje til å forenkle hverdagen for næringslivet. De mener tiltakene som er gjort kun forenkler arbeidsrutinene i eget byråkrati og embetsverk. Fremskrittspartiets påstander er feil. Arbeidet med forenkling og tilrettelegging for næringslivet har gitt resultater. Det viser Verdensbankens undersøkelse om etableringsklima for 2006, der Norge ble rangert som best i Europa og nr. 5 på verdensbasis. Arbeidet med forenkling og tilrettelegging for næringslivet vil likevel aldri bli ferdig. Vi kan alltid bli bedre. Hvis vi skal holde oss i verdenstoppen i forenkling, og sørge for at bedriftene får det enklere, er det avgjørende at samarbeidet mellom politikere, forvaltning, næringsorganisasjoner og bedrifter blir styrket.

Brukerundersøkelser viser at bedriftene ønsker å ha elektronisk kontakt med myndighetene. I praksis betyr dette at de ønsker å slippe papirskjemaer og personlig oppmøte. Tall fra Oppgaveregisteret viser at næringslivet bruker mindre tid på utfylling av skjemaer. Fra 1998 og frem til utgangen av 2005 er det registrert en nedgang på 11 % i den totale skjemabelastningen for næringslivet. Bare i 2005 var det en innsparing på hele 580 årsverk. Disse timene kan bedriftene i stedet bruke på å skape verdier til nytte for samfunnet. Hoveddelen av nedgangen skyldes elektronisk utfylling og innsending av skjemaer i Altinn, næringslivets felles innrapporteringskanal til det offentlige. Vi ser derfor at forenkling nytter.

Bildet er altså slett ikke så svart som FrP forsøker å gi inntrykk av. Tvert imot. Norge er blant de ledende internasjonalt når det gjelder å tilby elektroniske tjenester fra det offentlige. Altinn er en av de viktigste grunnene til dette, og er en spydspiss i arbeidet med brukerretting og fornying av offentlig sektor. Portalen skal utvides, og i 2008 skal alle tjenester nås elektronisk i Altinn. Bedriftene skal finne den informasjonen de trenger, og de skal kunne få svar på søknader og lignende. For at arbeidet skal lykkes, må vi ha næringslivet og brukerne med oss. Bedriftene må fortsette å bruke Altinn, og ikke minst gi oss forslag til hvordan tjenestene kan forbedres og videreutvikles.

Men regjeringen har større ambisjoner enn bare å videreføre allerede gode tiltak. Til glede for bedriftene, og forhåpentligvis også til glede for Fremskrittspartiet. Denne uken sparker jeg i gang et stort forenklingsprosjekt som skal redusere næringslivets kostnader knyttet til statlig regelverk. Dette er kostnader forbundet med å finne frem til, dokumentere, lagre, gjøre tilgjengelig og rapportere etterspurt informasjon. Disse administrative kostnadene finnes det i dag lite systematisk informasjon om.

For å få en detaljert oversikt over hvor mye tid og penger bedriftene bruker på å etterleve informasjonskrav fra staten, skal vi ut i bedriftene og intervjue dem som utfører dette arbeidet. Intervjuene vil også kunne gi oss nyttig kunnskap om andre faktorer, som for eksempel irritasjon over det som oppleves som unødvendig byråkrati. Slik kan vi vurdere om formålet med regelverket kan nås på en mindre kostnadskrevende måte, og sette i gang nødvendige tiltak.

Kartleggingen skal fullføres i løpet av september 2007. Deretter vil regjeringen komme med konkrete forslag til forenklinger. De ulike forenklingstiltakene skal være iverksatt i løpet av 2009. De mest omfattende delene av arbeidet vil kunne gå over noe lengre tid, men det skal likevel være mulig å anslå hvilke gevinster som vil oppnås. Jeg har store forventninger til resultatene.

Jeg vil at den enkelte bedrift skal kunne bruke mest mulig tid på innovasjon og produksjon, og minst mulig tid på administrasjon. Dette er sentralt for at vi skal ha noe å leve av her i landet i framtiden. Jeg håper Fremskrittspartiet også er opptatt av dette, og at de ikke kun er opptatt av å komme med kritikk av regjeringens arbeid. Regjeringen jobber hver dag for å legge til rette for gode offentlige tjenester og et ukomplisert og lite kostnadskrevende regelverk. Jeg er trygg på at dette arbeidet vil gi resultater for norske bedrifter. Framover vil det være svært viktig at departementene, etatene, eksterne eksperter, representanter fra næringslivet og alle andre som er opptatt av et enklere regelverk og gode elektroniske tjenester for bedriftene, samarbeider og bidrar aktivt. Sammen skaper vi en enklere hverdag for bedriftene.