Historisk arkiv

EXPO 2010 Shanghai, Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen har besluttet at Norge skal delta på verdensutstillingen EXPO 2010 i Shanghai som foregår i perioden 1. mai til 31. oktober 2010.

EXPO 2010 er ventet å bli den største verdensutstillingen i nyere tid, med 70 millioner besøkende. Tema for verdensutstillingen i Shanghai i 2010 er ”Better City, Better Life” med fokus på harmonisk sameksistens av ulike kulturer, by og land, bærekraftig økonomisk utvikling, miljø, forskning og utvikling.
Beslutningen om norsk deltakelse er i tråd med regjeringens Kina-strategi hvor det heter at regjeringen vil ”arbeide for å fremme norske næringsinteresser, norsk spisskompetanse og norske verdier” i Kina.

Norges målsettinger med å delta på EXPO 2010 er å fremme norsk næringsliv, skape en møteplass for politikk og næringsliv og utvikle bilaterale forbindelser med Kina. Det er også en anledning for Norges-profilering, omdømmeutvikling og presentasjon av Norge som reisemål, i tillegg til styrking av FoU-samarbeidet Norge-Kina og kulturelt samarbeid. Deltakelsen på EXPO 2010 er en viktig brikke i en langsiktig satsing på Kina gjennom et samarbeid mellom offentlige og private aktører.
Statssekretær Øyvind Slåke signerte kontrakten med EXPO–organisasjonen i Shanghai 16. oktober 2008.

Et offentlig-privat samarbeidsprosjekt

Norge på EXPO 2010 Shanghai er et offentlig-privat samarbeidsprosjekt (OPS) som er organisert som et prosjekt under Innovasjon Norge. NHD har gitt Innovasjon Norge i oppdrag å ivareta statens interesser i prosjektet. En rekke andre departementer vil også være involvert i prosjektet.

EXPO–lauget


Det er etablert et EXPO - laug bestående av de private sponsorene som har bekreftet deltakelse. Dette er Det Norske Veritas, Kongsberg Gruppen, Wilh. Wilhemsen ASA, StatoilHydro ASA og reiselivsnæringen.

Prosjektstyre

Innovasjon Norge har oppnevnt et prosjektstyre med syv medlemmer under ledelse av konsernsjef Henrik O Madsen, Det Norske Veritas. Prosjektstyret hadde sitt konstituerende møte 23. januar 2009.

Den norske paviljongen


Konseptet for den norske paviljongen er utviklet av et team bestående av Helen & Hard Arkitekter, Melvær & Lien og Sweco. Temaet som er valgt for Norges deltakelse er

NORWAY
POWERED BY NATURE

Den norske deltagelsen skal overfor de besøkende markere et budskap om og gi en opplevelse av Norge. Det vil skje i form av et paviljongbygg som fremstår som et blikkfang med opplevelsesinnhold og relevante arrangementer i samarbeid mellom norske myndigheter, næringsliv, samfunnsliv, kulturliv, forskning, og andre.

Lenker
• Norge på EXPO 2010 Shanghai (Innovasjon Norges nettsider om verdensutstillingen)
• EXPO 2010 Shanghai China (Offisiell hjemmeside)