Historisk arkiv

Spørsmål nr 69 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ulf Leirstein

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Brev av 02.11.05 om regler for anbud på veiprosjekter i Polen.

Stortingets kontor
Ekspedisjonskontoret
Stortinget
0026 OSLO


Deres ref
200504224

Vår ref
200504224-2/CHA

Dato
02.11.2005


Spørsmål nr. 69 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ulf Leirstein

Det vises til brev av 25.10.05 med spørsmål om regler for anbud på veiprosjekter i Polen.

EØS-avtalen medfører at Norge er del av det indre marked og at Norge skal behandles likt med de øvrige EØS-landene. Ut fra de opplysninger som følger spørsmålet er det imidlertid vanskelig å kunne svare sikkert på hvilke konkrete regler i EØS-avtalen Cleanosol AS kan påberope seg.

EØS-avtalen har regler om fri bevegelse av varer. Disse reglene inneholder forbud mot å hindre handelen med varer mellom samtlige EØS-land. Dersom anbudsdokumentene for veimerking gitt av ”Ministry of Infrastructure” i realiteten innebærer en hindring for norsk eksport av materialer til Polen, er dette en sak som hører inn under Nærings- og handelsdepartementets ansvarsområde.

Et annet sett av regler i EØS-avtalen er innkjøpsreglene som regulerer offentlige innkjøp og som bl.a. stiller nærmere vilkår for når offentlige innkjøp må ut på anbud. Innkjøpsregelverket sorterer under Moderniseringsdepartementet.

Dersom en kommer fram til at praksisen til polske myndigheter er i strid med EØS-avtalen kan Polen klages inn for Europakommisjonen. Dette kan føre til en tidkrevende prosess. Jeg går inn for at vi heller først forsøker å løse saken i SOLVIT. SOLVIT er et nettverk mellom EØS-landene som uformelt og raskt bistår privatpersoner og bedrifter som møter problemer i forhold til myndigheter i et EØS-land. SOLVIT har vist seg å være et svært effektivt nettverk. Fristen for å løse en sak er ti uker. Tjenesten er gratis. Det norske SOLVIT-senteret ligger i Nærings- og handelsdepartementet. Det er SOLVIT-sentre i alle de 28 EØS–landene.

Jeg har bedt SOLVIT-senteret om å ta kontakt med Cleanosol AS for å få mer informasjon om problemet. Det norske SOLVIT-senteret vil deretter kontakte det polske SOLVIT-senteret for å forsøke å finne en løsning. Vi vil om nødvendig konsultere andre relevante myndigheter, herunder Moderniseringsdepartementet, i prosessen.

Med hilsen
Odd Eriksen