Historisk arkiv

Dok 8:83 (2005 - 2006) - Opprettelse av et samarbeidsprogram for å redusere skjemabelastningen for næringslivet og offentlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Svar til Næringskomiteen av 24. mai 2006

Stortingets næringskomite
Stortinget
0026 OSLO



Deres ref
MH/fg

Vår ref
200602235-2/ASE

Dato
24.05.2006



Dok 8:83 ( 2005 - 2006 ) - Opprettelse av et samarbeidsprogram for å redusere skjemabelastningen for næringslivet og offentlig sektor

Jeg viser til Næringskomiteens brev av 11. mai, med oversendelse av Dokument nr. 8:83 (2005-2006) Forslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Jørund Rytman og Kåre Fostervold.

Regjeringen arbeider langs 3 hovedlinjer for å forenkle og legge til rette for størst mulig verdiskapning i næringslivet, gjennom videreutviklingen av Altinn, gjennom Kompetansesenteret Orakel som bidrar til at lovforarbeidene inneholder gode utredninger av konsekvensene for næringslivet, og gjennom en totalkartlegging av bedriftenes administrative kostnader ved å etterleve regelverk, slik at vi kan finne frem til treffsikre forenklingstiltak.

Som representantene er inne på skal Altinn i løpet av 2008 bli næringslivets inngangsportal til alle offentlige tjenester. Det er en utfordring fremover å få både etater og de næringsdrivende til å ta i bruk de elektroniske tjenestene, og å videreutvikle dem på en brukervennlig måte. Jeg legger derfor stor vekt på god brukermedvirkning i arbeidet å utvikle disse tjenestene. Brukerforum for elektroniske tjenester og samordning for næringslivet har eksistert i noen år med noe ulike mandat. De har i dag som mandat å ha en pådriverrolle og sette fokus på gode elektroniske tjenester, som gir forenklinger for næringslivet. Dette må gjøres i nært samspill mellom næringslivet og etatene. Forumet er derfor sammensatt av representanter fra de større etatene, fra næringsorganisasjonene og de mest sentrale departementene, og er etter min vurdering en svært viktig møteplass for de strategiske drøftelsene rundt utviklingen av etjenestene.

Forvaltningen av Altinn, (Altinn sentralforvaltning - ASF), er lagt til Brønnøysund-registrene. ASF legger stor vekt på brukerkontakt, og har jevnlige møter i Altinn brukerråd. Rådet har drøftelser både på strategisk og operativt nivå, i tillegg til at egne fokusgrupper deltar i kvalitetssikring og brukertesting av konkrete tjenester. I perioder har særlig næringsorganisasjonene gitt uttrykk for at rådet ikke har fungert etter hensikten. Dette har vi tatt fatt i, og vi har kjørt prosesser for å drøfte ulike måter å forbedre dette på. Organisasjonenes synspunkter blir fulgt opp så langt som mulig. Brukerrådet har i tillegg jevnlige drøftelser av hvordan brukermedvirkning best kan ivaretas. Videre pågår det nå viktige prosesser for å sikre stor grad av brukermedvirkning i arbeidet med ny utlysing/videreutvikling av Altinn, den såkalte ’Altinn 2’.

Næringsministeren har ansvaret for å koordinere fornyings- og forenklingsarbeidet overfor næringslivet. Gjennom Kontaktforum for forenkling for næringslivet, der i alt 9 nærings- og arbeidstakerorganisasjoner deltar, vil jeg ha nær dialog med brukerne. Jeg vil se nærmere på mandatet bak kontaktforumet, og vurdere om det er behov for endringer. Vi skal ha møte 7. juni, og jeg vil da drøfte dette spørsmålet med deltakerne.

I forslaget viser representantene til at signaler fra næringslivsaktørene kan tyde på at de har opplevd liten eller ingen reduksjon i skjemaarbeidsbelastningen. Tall fra Oppgaveregisteret i Brønnøysund fra januar i år viser at norsk næringsliv i 2005 brukte 580 færre årsverk i arbeidet med utfylling av statlige skjema enn året før. Dette innebærer en reduksjon i antall årsverk i perioden 1998 til og med 2005 på 11 prosent. Det aller meste av nedgangen skyldes overgang til elektronisk innrapportering, hvilket viser at satsingen på dette området har vært riktig.

Når det gjelder de tallene fra Nederland som representantene viser til, er disse beregnet ut fra en totalkartlegging av kostnadene til nederlandske bedrifter ved etterlevelse av regelverk - med den såkalte standardkostnadsmodellen. Regjeringen besluttet i mars i år at vi skal bruke samme metode til å foreta en slik totalkartlegging også i Norge. Kartleggingsarbeidet er for tiden ute på anbud, og skal være fullført i løpet av september 2007. Kartleggingen vil være første ledd i et tretrinnsprogram. På basis av kartleggingsrapportene vil regjeringen utarbeide en større forenklingsplan bestående av konkrete forenklingstiltak. Det vil være opp til de enkelte fagdepartementer å gjennomføre forenklingstiltakene, slik at vi kan få til betydelige reduksjoner i bedriftenes administrative kostnader. Tiltakene skal fortrinnsvis være gjennomført innen september 2009. Større lovarbeider vil kunne kreve noe lenger gjennomføringstid, men skal allikevel være kommet så langt at det i andre kvartal 2009 vil være mulig å si noe om gevinstene.

Som jeg sa i Stortinget i januar i år da Riksrevisjonenes undersøkelse av arbeidet med forenkling og reduksjon av skjemabelastning ble behandlet, er Regjeringen opptatt av å legge til rette for stabile, forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser for næringslivet. Vi har derfor store ambisjoner i forhold til arbeidet med regelforenkling og reduksjon av skjemabelastningen.

Jeg er enig i at vi må ha en systematisk oppfølging av og en helhetlig tilnærming til forenklingsarbeidet. Jeg mener likevel at de fora som eksisterer er tilstrekkelig til å ivareta dette arbeidet, og at vi i stedet for å opprette flere grupper bør videreutvikle og styrke eksisterende strukturer. Jeg vil som sagt se nærmere på mandatet for Det rådgivende kontaktforum for forenkling overfor næringslivet. Målsettingen må være at forumet blir mest mulig slagkraftig, og at brukerne opplever å ha tilstrekkelig påvirkningsmulighet.

Med hilsen
Odd Eriksen