Historisk arkiv

Skriftlig besvarelse av spørsmål nr 708 fra stortingsrepresentant Øyvind Korsberg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Svar til stortingsrepresentant Øyvind Korsberg vedr kursutviklingen for de statlige selskapene

Stortingets president
Stortinget
0026 OSLO



Deres ref
708

Vår ref
200601676-2

Dato
07.04.2006



Skriftlig besvarelse av spørsmål nr 708 fra stortingsrepresentant Øyvind Korsberg

Det vises til spørsmål nr 708 fra stortingsrepresentant Øyvind Korsberg:

”I avisen ”LO-aktuelt” og en rekke andre medier skryter næringsministeren av at verdien av statens eierandeler i selskapene på Oslo Børs har steget med 100 milliarder kroner siden regjeringen overtok, og mener ”Det kan vel gi grunnlag for å konstatere at markedets tro på selskaper som staten eier snarere øker enn det motsatte”. Kan statsråden dokumentere kursutviklingen for de statlige selskapene, og sammenligne kursutviklingen for statlige selskaper i forhold til børsindekser for relevante sektorer?”

Svar:

Beregningene som lå til grunn for anslaget på 100 milliarder kroner verdiøkning siden Regjeringen overtok var som følger: På grunnlag av aksjekursen pr. 17.10.2005 ble verdiene av statens aksjer i Cermaq ASA, DnB NOR ASA, Kongsberg Gruppen ASA, Norsk Hydro ASA, SAS AB, Statoil ASA, Telenor ASA og Yara ASA beregnet til 394,25 milliarder kroner. 1Ettersom Cermaq ASA enda ikke var børsnotert på dette tidspunktet ble aksjekursen som staten solgte sine aksjer på i forbindelse med børsnoteringen 24.10.2005 benyttet som beregningsgrunnlag. Tilsvarende ble verdiene pr. 31.01.2006 beregnet på grunnlag av aksjekursene samme dag til 492,25 milliarder kroner. Differansen utgjør omlag 100 milliarder, eller om lag 24,9 pst.

Det kan gjøres sammenligninger med Oslo Børs. Ettersom verdiene av de børsnoterte selskapene hvor staten er stor eier utgjør en såpass stor del av Oslo Børs, vil imidlertid verdien av statens aksjer i vesentlig grad svinge i takt med hovedindeksen på Oslo Børs. I ovennevnte periode viste Oslo Børs’ indeks over samtlige børsnoterte aksjer (OSEAX) en utvikling fra 335,8 milliarder kroner til 417,6 milliarder kroner, eller 24,4 pst – det vil si om lag det samme som utviklingen i verdien av statens aksjer.

Siden beregningen pr 31.01.2006 har for øvrig verdien av statens aksjer i de børsnoterte selskapene økt ytterligere med 31 milliarder kroner, til 525 milliarder kroner.

Det er utvilsomt en rekke forhold som påvirker kursutviklingen i selskapene staten er eier i. Det står imidlertid fast at regjeringsskiftet og den nye regjeringens uttalte politikk har ikke lagt noen demper på kapitalmarkedenes prising av aksjene i disse selskapene.

Med hilsen
Odd Eriksen