Historisk arkiv

Spørsmål nr. 770 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Svar til stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen vedr. Obrestad fyr

Stortingets President
Karl Johans gate 22
0026 Oslo


Deres ref
200601240


Vår ref
200601854/SCH

Dato
21.04.2006

Spørsmål nr. 770 til skriftlig besvarelse

Jeg viser til brev av 11. april 2006 med spørsmål nr. 770 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen. Spørsmålet er rettet til Miljøvernministeren. Ansvarlig minister for dette saksfeltet er Fiskeri- og kystministeren, men spørsmålet blir besvart av Nærings- og handelsministeren, ettersom Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen er inhabil i saken.

I St.prp. nr. 1 (2004-2005) for Fiskeri- og kystdepartementet ble det lagt fram et forslag om salg av fyrstasjoner for 10 mill. kroner. I St.prp. nr. 1 (2005-2006) ble det videreført et krav om salg av fyrstasjoner for ytterligere 2 mill. kroner. Obrestad fyr i Hå kommune er et av fyrene som ble lagt ut for salg i 2005.

Avhending av fyrstasjoner skal skje i henhold til statens regelverk for avhending av fast eiendom. Hovedregelen er avhendig til takst. I henhold til St.meld. nr. 28 (2000-2001) Fyrstasjonene – posisjon og betydning i en moderne navigasjonsinfrastruktur, skal fyrstasjoner tilbys i prioritert rekkefølge til:

  • statlige institusjoner
  • kommunale eller fylkeskommunale institusjoner
  • foreninger med allmennyttige formål
  • private

Det er imidlertid gitt en fullmakt fra Stortinget om at Kongen kan avhende statlig eiendom til lavere pris enn markedspris der særlige hensyn tilsier det.

Fiskeri- og kystministeren har meldt fra at hun er inhabil i salget av Obrestad fyr, grunnet slektskap med ordføreren i Hå kommune. Saken er derfor overført meg som settestatsråd ved kgl.res. av 9. desember 2005.

Obrestad fyr ligger på Jæren i et kulturlandskap, i tilknytning til Sirevåg havn og Hå gamle preste­gård. Hå kommune er tilbudt å kjøpe Obrestad fyr til takst på 2,75 mill. kroner. Kommunen har budt 275.000 kroner.

Ettersom Hå kommune ikke var interessert i å overta Obrestad fyr til takst, ble Rogaland fylkeskommune spurt om den var villig til å overta fyret til takst. Fylkes­kommunen har i januar i år gjort det klart at den ikke ønsker å kjøpe Obrestad fyr.

Saken er nå til behandling, hvor vi ser på kommunens anmodning om salg til lavere pris ut fra den tidligere omtalte fullmakten som er gitt av Stortinget. Det kan forventes en avklaring av saken i løpet av våren.

Med hilsen
Odd Eriksen