Historisk arkiv

Et næringsvennlig budsjett og en aktiv næringspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen varslet i Soria Moria-erklæringen en ny politisk kurs for næringspolitikken i Norge. Neste års budsjett er første skritt på veien, sa nærings- og handelsminister Odd Eriksen i budsjettdebatten i Stortinget tirsdag.

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Et næringsvennlig budsjett og en aktiv næringspolitikk

OER - Innlegg til budsjettdebatten, 06.12.05

President

Norge har et godt utgangspunkt med høy verdiskaping.

Vi har lav og avtakende arbeidsledighet, vi har høy yrkesfrekvens og vi har høyt utdannet arbeidskraft sammenliknet med andre land.

Ved utgangen av november har Aetat registrert 72 300 helt arbeidsledige – noe som tilsvarer 3,0 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med november i fjor er dette en nedgang på 11 300 personer.

Det er viktig at mennesker har arbeid å gå til. Det gir selvrespekt, sosial kontakt og vitner om at det er bruk for en.

Høy verdiskaping i dag betyr imidlertid ikke at vi er sikret høy verdiskaping i fremtiden.

Regjeringen varslet i Soria-Moria-erklæringen en ny politisk kurs for næringspolitikken i Norge.

Neste års budsjett er et første steg på veien.

Innenfor rammene av en ansvarlig budsjettpolitikk tror jeg det er vanskelig å legge fram en mer helhetlig løsning enn den vi presenterer i dette budsjettet.

Stabile rammebetingelser og en ansvarlig økonomisk politikk er avgjørende for næringslivet. Bare når disse kravene er oppfylt, kan vi rettferdiggjøre økt bruk av ressurser til den aktive næringspolitikken.

Samlet foreslår vi å øke Nærings- og handelsdepartements budsjett med 70 millioner sammenliknet med forslaget til Bondevik II. Rammene for den aktive næringspolitikken utvides således med til sammen 720 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2005.

Regjeringen vil blant annet gjennomføre flere tiltak på områdene profilering, internasjonalisering og innovasjon.

Innovasjon er en viktig faktor for økonomisk vekst.

Stadig fornyelse er nødvendig for at våre bedrifter skal hevde seg i en hardere internasjonal konkurranse.

Vårt budsjett inneholder 307 mill. kroner i økte rammer for Innovasjon Norge – innenfor denne rammen er det satt av 72,5 mill. kroner til en reiselivssatsing.

Forskning er et annet satsingsområde for denne Regjeringen. Nærings- og handelsdepartementets budsjett inneholder 170 mill. kroner i økte rammer for Norges forskningsråd. Rammene til næringsrettet forskning økes med rundt 400 mill. kroner, i forhold til 2005, når du ser flere departementer under ett (NHD, OED, FKD, LMD, SD, KRD). Budsjettet viser altså en klar satsing på dette området.

Innovasjonsnettverk og arbeidet med entreprenørskap er et annet viktig området. Vi har derfor stryket SIVAs budsjett med 30 mill. kroner til innovasjonsaktiviteter, samt bevilget 10 mill. kroner til Ungt Entreprenørskap.

For å sikre norsk maritim kompetanse og rekruttering av norske sjøfolk ønsker regjeringen å utvide gjeldende nettolønnsordning 1. juli 2006.

Samlet innebærer forslaget en vesentlig styrking av vilkårene for sjøfolk om bord på konkurranseutsatte skip i NOR.

Norske rederier får samtidig mer gunstige rammebetingelser. Bevilgningsforslaget er 1225 mill. kroner og utgjør 165 mill. kroner mer enn gjeldende bevilgning for ordningen.

Regjeringen vil også satse særskilt på utvikling og innovasjon i den maritime næringen. MARUT-initiativet er velegnet som plattform for dette arbeidet. Målet er å bygge en maritim industri som kan hevde seg internasjonalt også i fremtiden. Det krever økt innsats på forskning og innovasjon og et godt samarbeid mellom staten og næringslivet. Innovasjon Norge og Norges forskningsråd vil være sentrale medspillere i MARUT.

President

Dette budsjettet markerer en ny start for Norge og er et første skritt på veien mot en ny politisk kurs.

Det at det går bra i dag er ingen garanti for at det skal gå bra i morgen. Dette betyr at vi må satse på forskning og innovasjon. Det gjør regjeringen.

Vi foreslår å øke Nærings- og handelsdepartementets sine rammer med til sammen 720 millioner kroner. Dette viser at regjeringen ønsker å føre en aktive næringspolitikk.

Bare gjennom en aktiv politikk kan si sikre at vi utnyter ressursene på en best mulig måte for samfunnet. Og jeg er sikker på at vi gjennom et nært og godt samarbeid med alle partene i arbeidslivet vil legge grunnlag for enda høyere verdiskaping i årene som kommer. Bare gjennom fokus på økt verdiskaping og en effektiv utnyttelse av landets resurser kan vi skape rom for det velferdssamfunnet vi alle ønsker oss.