Historisk arkiv

Innovasjon i tjenester gir flere arbeidsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

I dag er det i tjenestenæringene de fleste arbeidsplassene skapes. 8 av 10 nye jobber skapes her, og verdiskapingen i tjenestenæringen vokser enormt. Det viser en ny rapport. Innovasjon er den viktigste årsaken til denne veksten, og næringsminister Odd Eriksen varsler satsing på innovasjon i tjenestenæringene.

Innovasjon i tjenester gir flere arbeidsplasser

8 av 10 nye jobber skapes i tjenestenæringene. All netto tilvekst i Norges sysselsetting kommer innen tjenester, og tre av fire norske arbeidstakere arbeider i dag i tjenesteytende næringer. Verdiskapingen vokser også enormt innen tjenesteyting. Det viser en ny rapport. Innovasjon er den fremste drivkraften for denne veksten.

Statsråd Odd Eriksen på Funcom

For å se nærmere på en tjenestebedrift besøkte næringsminister Odd Eriksen Funcom. Dette norske selskapet har slått seg opp som en global ledende leverandør av nettspill med kontorer i fem land. De har fordoblet sine ansatte til 150 personer, og forventer å fordoble dette tallet igjen i løpet av de neste atten månedene.

- Det er gledelig for en nærings- og handelsminister å registrere en innovasjonsaktivitet som både skaper mer verdier og flere arbeidsplasser, som her på Funcom. Norske tjenesteleverandører blir mer og mer nyskapende, og kommer til å bidra stadig mer til verdiskaping og sysselsetting her i landet. Tjenester skal derfor få økt oppmerksomhet i næringspolitikken fremover, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Gründer Gaute Godager viste Eriksen rundt på arbeidsplassen på Skøyen i Oslo. Næringsministeren besøkte rom på rom hvor ansatte med mange forskjellige språk jobbet på datamaskinene. Enkelte dataingeniører fikk figurene i spillet Anarchy Online til å bevege seg, andre la på røyk som steg opp fra sanden i det sverdet svingte seg i kampen og en teknikker la på majestetisk musikk til det hele.

- Dette var fascinerende, og for en engasjert gjeng, sier Eriksen. Det er tydelig at de liker å jobbe innen for denne næringen.

- Ja, du må like og kjenne dataspillene våre ut og inn, for vi justerer online spillet vårt etter henvendelser fra alle våre 20 000 spillere rundt om kring i verden, svarer gründer Gaute Godager.

- Opplevelsestjenester som disse dataspillene er en av de mest voksende tjenestenæringene. Det viser denne rapporten om innovasjon i tjenester fra ECON, sier næringsminister Odd Eriksen.

Verdiskapingen i tjenester vokser mest

Tjenesteyting karakteriseres i dag som den drivende kraften i vestlige lands økonomiske utvikling. Det anslås at rundt 70 prosent av all verdiskaping i OECD-landene stammer fra tjenesteyting. I Norge er det samme tallet 64 prosent (2004). De siste årene har veksttakten faktisk vært sterkere enn i petroleumssektoren.

Årsaker til tjenestenes vekst

Rapporten fremhever økt etterspørsel, innovasjon, teknologisk utvikling og globalisering som de fremste drivkreftene for veksten i tjenestenæringene. Økende internasjonalt samkvem og handel har skapt nye konkurranseutfordringer og muligheter for tjenestebedriftene.

- Tilveksten i verdiskaping bidrar til det jeg kaller ”den positive velferdsspiralen”: Økt verdiskaping fører til økt velstand og bedre offentlige tjenester, som igjen fører til økt verdiskaping på grunn av økt kjøpekraft, bedre helse og økt kunnskapsnivå – og så videre, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

FAKTA

Norsk økonomi er nesten bare tjenester – men hva er tjenester?

De fleste vil forbinde ”tjenester” eller ”service” med frisøren, bilreparatøren eller pizzabudet – manuell, lavteknologisk og tradisjonelt lite eksportorientert virksomhet. Dette er imidlertid bare en liten brøkdel av det en mener når en snakker om tjenestenæringene. Mangfoldet innenfor tjenesteyting er slående og omfatter en rekke ulike typer virksomheter: Fra personlige tjenester som renhold, vakthold eller hudpleie, til TV-programmer, finansiell rådgivning, eller forskningsintensive eksportbedrifter innenfor IKT eller telekommunikasjon. Det er derfor vanskelig å omtale en så stor og variert andel av økonomien som én samlet størrelse.

Innenfor en så stor og mangfoldig masse er det også svært ulike måter å skape verdier på. En av hensiktene bak NHDs prosjekt har derfor vært å gruppere tjenester på en forståelig måte, og dessuten kartlegge kjennetegn ved innovasjon i ulike tjenester. Dette for å gi bedre innsikt i hvordan verdier skapes innen tjenester, og dermed grunnlag for å vurdere politiske tiltak.

- Det er et stort behov for kunnskap om hvordan innovasjon og verdiskaping foregår i tjenesteyting. Her har prosjektet vårt hjulpet oss et godt stykke på vei. Prosjektet har gitt mer innsikt i hva som skjer i tjenestenæringene, og dermed grunnlag for å vurdere politiske tiltak, sier næringsminister Odd Eriksen.

Tjenester er hva tjenester gjør

Tjenester skiller seg grunnleggende fra vareproduserende industri. Varer er noe man har, mens tjenester er noe man gjør. Hovedkonklusjonen i rapporten, som er utarbeidet av ECON og Menon for Nærings- og handelsdepartementet, er at det er forskjellene i ulike tjenesters aktiviteter som forklarer hvilke innovasjoner som vil finne sted og hvordan politikk virker. Prosjektet har delt inn tjenester etter hvordan de skaper verdi for kunden: Problemløsning, hjelpetjenester, formidling og opplevelsestjenester. De ulike formene er grunnleggende forskjellige med hensyn til hvordan de skaper verdi for kunder og dermed hva slags innovasjoner de frembringer.

Tilvekst av nye jobber i Norge og andre land

All netto tilvekst av nye jobber kommer innenfor tjenester i så godt som alle OECD-land. Tall fra EU viser at 95 prosent av alle nye jobber mellom 1997 og 2002 kom i tjenestesektoren. I Norge kom 80 prosent av sysselsettingsveksten i perioden 1994-2004 i tjenesteytende næringer, viser beregninger ECON har gjort for Nærings- og handelsdepartementet. I enkelte næringer har økningen vært dramatisk de siste 20-25 årene. For eksempel har sysselsettingen innen eiendomsdrift, som bl.a. omfatter eiendomsmegling, vokst med 450 prosent siden 1980. Samtidig har den tredoblet seg innenfor forretningsmessig tjenesteyting, som omfatter en rekke ulike tjenester – for eksempel databehandling, juridisk rådgivning, formidling av arbeidskraft og interiørtjenester.

Les rapporten Innovasjon i tjenester (pdf 1187 kb)