Historisk arkiv

Bruk av design gir resultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kronikk av nærings- og handelsminister Odd Eriksen i Nationen 4. mai 2006.

- Design er et middel og en metode til å bygge mer kunnskap, kompetanse og funksjonalitet inn i produkter og tjenester. Samtidig handler det om identitet og estetikk. God design er avgjørende for hvilke produkter som blir foretrukket i konkurransen, skriver nærings- og handelsminister Odd Eriksen i en kronikk i Nationen 4. mai.

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Bruk av design gir resultater

Kronikk i Nationen 4. mai 2006

Strategisk bruk av design bidrar til økt konkurransekraft og sysselsetting i næringslivet. Dette har Nærings- og handelsdepartementet, i nært samarbeid med Norsk Designråd og Innovasjon Norge, arbeidet for å formidle til norsk næringsliv i flere år. En nylig gjennomført undersøkelse viser at dette budskapet i stor grad har nådd fram. Dermed har vi lagt et godt grunnlag for å arbeide videre.

Design er et middel og en metode til å bygge mer kunnskap, kompetanse og funksjonalitet inn i produkter og tjenester. Samtidig handler det om identitet og estetikk. God design er avgjørende for hvilke produkter som blir foretrukket i konkurransen.

I Soria Moria-erklæringen slår regjeringen fast at det skal utarbeides en næringsrettet designpakke. Vi trenger næringslivsledere som kan mer om design og det er viktig at design blir et tema over alt hvor norske ledere utdannes.

Norge blir stadig bedre på design. På områder der vi er internasjonalt ledene, har vi også kunnet utnytte god design for ytterligere å befeste posisjonen i markedet. Et eksempel på dette er det nye skipsdesignet til Ulsteingruppen, Lillaas og Kongsberggruppens styringssystemer for skip. At vi satser på design springer ut fra en forståelse om at selve designprosessen bidrar til å skape innovative og konkurransedyktige bedrifter.

Vi ønsker å øke bevisstheten om design i bransjer hvor potensialet er stort. Vi vil også sikre at det blir tilgang på designkunnskap og designrådgiving over hele landet. Det finnes mange eksempler på at god design ikke er et utpreget byfenomen. I 2005 vant Trysil-bedriften Sweet Protection, som lager hjelmer og klær for ekstremsportsutøvere innen snowboard og freestyle, den prestisjetunge Hedersprisen for god design. Blant øvrige vinnere og nominerte finner vi bedrifter som Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk, Rørosprodukter og Valdres Rakfisk.

Vest Busscar i Stryn er et godt eksempel på vellykket bruk av design. Utgangspunktet var nye EU-krav, som tilsa at bedriften måtte utvikle et nytt karosseri for sine busser. Bedriften utviklet en ny buss-serie i samarbeid med Hareide Designmill, hvor det ble lagt vekt på fleksible og funksjonelle løsninger, kombinert med hensynet til estetisk kvalitet og tydelig identitet. Resultatet er imponerende. De nye bussene har færre komponenter, produksjonstiden er redusert med 20 prosent og vedlikeholdet blir enklere. Ved å bruke aluminium i stedet for stål, er bussene blitt tre ganger så sterke, uten at vekten har økt. Aluminium kan lettere resirkuleres, og byggemetoden er mer ressurs- og miljøvennlig. I en tid hvor konkurransen fra lavkostland blir stadig sterkere, har dette bidratt til at Vest Busscar nådde eksportmålet for 2005 allerede i mars!

Fiskematprodusenten Lofotprodukt representerer en annen næring hvor design er viktig. Selskapet ønsket en landsomfattende distribusjon av produktene og høyere inntjening. De ville også å markere seg i forhold til konkurrerende produkter av lavere kvalitet. Det ble utviklet en ny profil for bedriften og nytt varemerke. I 2003 ble produktene lansert med en ny grafisk design basert på positive assosiasjoner til Lofoten og høy produktkvalitet. Resultatene har ikke latt vente på seg: Siden lanseringen har salget økt med 100 prosent.

Vi har et mangfold av matvareprodusenter med produkter av svært høy kvalitet. Om varene blir en salgssuksess eller ikke, avgjøres i stor grad i butikken. Attraktiv og funksjonell design som formidler varenes positive egenskaper er derfor et konkurransefortrinn som gir resultater på bunnlinjen for bedrifter over hele landet. Design er ikke et byfenomen.

Regjeringens næringspolitikk tar utgangspunkt i at godt samarbeid og sterke partnerskap gir de beste resultatene. Vi tror på samarbeid mellom næringsliv, utdannings- og forskningsinstitusjoner og det offentlige. Vi tror på å nyttiggjøre oss ressurser over hele landet. Dette preger også regjeringens arbeid med å videreutvikle næringsrettet design som et strategisk verktøy for et innovativt, konkurransedyktig og mer lønnsomt næringsliv.