Historisk arkiv

Energi — rammebetingelser og muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Energi – rammebetingelser og muligheter

SIVA-nettsamling, Molde, 27. mars 2006

Kjære venner,

Jeg vil først få takke for muligheten til å delta her i dag. Det er fint å være i Molde. De som bor her har mye å vise fram - og de har mye å vise til.

Jeg har et bestemt inntrykk av at folk her på nordvest landet har mye energi. Moldenserne har gjort seg bemerket både innenfor og utenfor Norges grenser: Moldejazz og Bjørnsonfestivalen er kjente begreper. Det samme er Rosenes by og Molde fotballklubb.

Molde fremstår som et levende regionalt sentrum. Ettersom vi skal snakke om energi, la oss kalle Molde for et regionalt kraftsentrum.

I dag handler det om SIVA. Og SIVA bidrar nettopp til å utvikle slike regionale sentra. Med SIVAs hjelp utvikles lokale og regionale kraftstasjoner over hele landet.

Her i Molde deltar SIVA i en kunnskapspark. På Kjeller utenfor Oslo er SIVA med i en inkubator. I Narvik eier SIVA bygget hvor Scancell holder til. På Sør-Helgeland bidrar SIVA i en næringshage. Og dette er bare noen av eksemplene!

Tidligere i år åpnet jeg trinn 2 av næringshagen på Sør-Helgeland. Det var en viktig dag for meg og alle andre som er engasjert i næringsutvikling i Brønnøy, Vega, Sømna, Vevlestad og Bindal. Næringshagen på Sør-Helgeland har 23 bedrifter og 45 ansatte. Og det kan bli flere: SIVA har planene, og de ser mulighetene.

I dag ønsker jeg å snakke om muligheter. Muligheter med utgangspunkt i energi. Få vil være uenig i at energiressursene våre allerede har gitt oss mange muligheter. I dag vil jeg særlig fokusere på de mulighetene energi vil gi oss i framtida.

Jeg er opptatt av hvordan vi skal forvalte disse mulighetene best mulig. Og når vi snakker om forvaltning, så snakker vi om politikk: God forvaltning av muligheter er også god næringspolitikk.

For første gang på over 20 år har vi nå en flertallsregjering. Det gir oss et handlingsrom som vi skal benytte oss av. Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon. Norge skal være verdensledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi.

Vi skal føre en offensiv næringspolitikk som bidrar til å utløse ressurser. Det kan være alt fra menneskelig kunnskap til finansiell kapital og naturgitte ressurser.

Næringspolitikken skal gi ringvirkninger. Vi vil satse der vi er gode. Vi har mange gode ideer i Norge. Vi har mye energi – ikke minst av menneskelig art. Vi har dessuten gode muligheter for et spennende samarbeid med landene rundt oss. Innenfor energi er ikke minst samarbeidet med Russland svært spennende.

Dette er grunnlaget for verdiskaping i norsk industri: Kompetanse og teknologi, innovasjon og nyskaping - og naturressurser.

Energi er en av de viktigste naturressursene vi har. Derfor er kompetanse og teknologi knyttet til effektiv utnyttelse av energi også en av våre viktigste ressurser. Norske oljeselskaper er industrielle lokomotiver i utviklingen på norsk sokkel. Og vi er store i utlandet. Norsk leverandørindustri er i verdensklasse på sine områder. Det gjelder særlig for seismikk, boreutstyr, undervannssystemer og flytende produksjonsløsninger.

Jeg ledet for en tid tilbake Arbeiderpartiets arbeid med et nytt industrikraftregime. Dette er noe regjeringen nå jobber videre med. Det er mange hensyn å ta i denne saken. Løsningene vi finner må selvsagt være i tråd med EUs retningslinjer på dette området.

Vi ønsker å sikre fremtiden for menneskene som er sysselsatt i kraftforedlende industri. Selv vet jeg godt hva denne industrien betyr for enkeltmennesker, familier, lokalsamfunn og verdiskaping i Norge. Da jeg jobbet i Elkem var kraftforedlende industri mitt levebrød.

Denne tiden lærte meg også om behovet for omstilling. Jeg er opptatt av at det utvikles nytt næringsliv i Norge. Men det er også viktig at det eksisterende næringslivet kan fornyes og omstilles.

Mesteparten av dette må folk selv stå for. Det er ikke myndighetene som skal skape verdiene. Regjeringen vil legge til rette, støtte og motivere. Men vi kan ikke komme med alle de gode ideene. Det må også dere som sitter her ta ansvar for.

Et av mine viktigste bidrag til omstilling, fornyelse og innovasjon er et velfungerende virkemiddelapparat. Derfor har vi økt bevilgningene til Innovasjon Norge, SIVA og Norges forskningsråd med over 500 mill. kroner i 2006.

Jeg er særlig glad for at det i år er første gang vi bevilger ordinære tilskudd til SIVAs nasjonale aktivitet. SIVA er nå fullt ut blitt en landsomfattende virkemiddelinstitusjon. Vi har fått til en økning fra null til 30 mill. kroner. Og vi vil satse videre på SIVA i årene som kommer.

SIVA har en organisasjon som gjør at hver krone rekker langt. SIVA-nettverket består av industri- og innovasjonsmiljøer over hele landet. Det gjør at SIVA har kapasitet til å løse store oppgaver.

Jeg har tro på en kombinasjon av ulike typer virkemidler. Vi trenger generelle virkemidler som kan benyttes av alle typer næringer. Og vi trenger virkemidler som retter seg spesielt mot våre satsingsområder.

I Soria Moria-erklæringen har vi slått fast at vi skal satse spesielt på næringsområder hvor vi i Norge har kompetanse og særlige fortrinn. Ett av disse områdene er energi. Forskningsrådets programmer Demo 2000 og Petromaks er viktige instrumenter. Vi vil også ha økt satsing på bruk av naturgass. Næringslivet har kommet med innspill om etablering av et eget forskningsprogram for industriell bruk av naturgass.

Saken og innholdet er noe jeg kjenner godt fra min tid som leder i Norsk Gassforum. Det er NHO, LO og Norsk Gassforum som har foreslått programmet. Arbeidstittelen er ”GASSMAKS”. GASSMAKS skal fokusere på landbaserte aktiviteter hvor gass inngår som en innsatsfaktor.

Jeg har bedt Norges forskningsråd om en konkret vurdering av forslaget. De skal legge spesiell vekt på tematiske satsingsområder, miljømessige sider og finansiering. Forskningsrådet vil komme med sin anbefaling allerede før sommeren. Dette vil være et godt utgangspunkt når Nærings- og handelsdepartementet og Olje- og energidepartementet skal vurdere utformingen av vår satsing på naturgass.

Vi holder et høyt politisk trykk på denne saken. Jeg vil være en pådriver for langsiktige og gode rammebetingelser for økt bruk av naturgass i Norge. Det var jeg i Norsk Gassforum og det er jeg fortsatt. Jeg tror vi skal klare å bruke mer enn én prosent av gassen innenlands. Målet vårt er å bli verdensledende i miljøvennlig bruk av gass. Det vil bety mye for både store og små bedrifter her i landet.

Et eksempel på et lite eventyr er P. Thorkildsens Plasticindustri i Oslo. Jeg har besøkt bedriften som startet opp i 1988. I dag har de 7 ansatte. Døgnet rundt produserer de plastkorker til sennep- og ketchupflasker, og andre plastprodukter. I produksjonen brukes plastråstoff fra naturgass.

Men vi har også eksempler på store eventyr. Ormen Lange er et slikt eksempel. Hvem skulle tro at noe slikt kan gå an? Rørgater, rør, kabler og utstyr produseres og legges på plass på havets bunn. Prosessutstyr utvikles og leveres. Og dypvannsbrønnene bores. Produksjon og installasjon krever ressurser, erfaring og kompetanse. Derfor har det som skjer store ringvirkninger: bedrifter i Midt-Norge har mottatt kontrakter for 2,5 milliarder kroner. Ormen Lange er beviset på at energien vi har gir store muligheter, og at vi har kompetanse og teknologi i Norge som kan sprenge grenser for hva som er mulig.

Både Ormen Lange og Snøhvit kalles ofte for eventyr. Jeg er sikker på at om vi utnytter mulighetene vi har nå, vil dette faktisk være historier stolte besteforeldre kan fortelle videre til sine barnebarn.

Ved å gripe mulighetene vi nå har, blir dette mer enn eventyr for oppvoksende generasjoner.

Samtidig står vi overfor utfordringer vi må løse. En av disse er den framtidige kraftsituasjonen i Midt-Norge. Vi er svært oppmerksomme på mulighetene for å øke produksjonen av kraft i området. Vi ser på muligheten for å forlenge fristen for fullføring av det planlagte gasskraftverket i Skogn. Det vil bli tatt en beslutning i denne saken i løpet av kort tid.

Statoil og Shell har nylig presentert store planer om gasskraftverk med CO 2-rensing på Tjelbergodden. Det er positivt at industrien går sammen om et storskala prosjekt for bruk av CO 2 fra gasskraftverk til økt oljeutvinning. Det er store utfordringer knyttet til å etablere en CO 2-kjede. Storskala prosjekter er viktig for å avdekke de teknologiske og økonomiske utfordringene. Regjeringen vil i tiden fremover følge utviklingen i prosjektet med stor interesse. Vi ser fram til å få flere avklaringer om prosjektets kommersielle og teknologiske sider og forutsetningene for lønnsomhet. Et 860 megawatt gasskraftverk på Tjeldbergodden vil også være viktig for å møte det økte kraftbehovet i Midt-Norge.

Når vi snakker om kommende generasjoner er selvsagt miljøet viktig. Regjeringen har ambisiøse mål for å gjennomføre CO2-håndtering i gasskraftverk og etablere en verdikjede for transport og injeksjon av CO2 på norsk sokkel. Vi har satt i gang tre prosjekter for CO 2-håndtering på gasskraftverk. Statoil og Shell sitt prosjekt passer godt inn i Regjeringens planer for å sikre fremdrift i arbeidet med å etablere en CO 2-kjede.

Vår viktigste oppgave er å styrke, fornye og videreutvikle vårt felles velferdssamfunn. For oss selv og for neste generasjon. For å få dette til vil vi føre en politikk som er både verdiskapende og bærekraftig.

Vi vil få det til.

Det er jeg sikker på. Som energinasjon har vi bygget opp unik kompetanse: 14 000 personer er sysselsatt i kraftforsyningen. 3 000 er ansatt i leverandørselskaper til kraftbransjen.

Gjennom kraftutbygging har vi utviklet en ingeniørstand som var og fremdeles er blant de ypperste i verdenssammenheng. Dette er et solid grunnlag å bygge videre på.

Regjeringen vil legge til rette for at Norge skal bli en av de mest innovative og kunnskapsbaserte økonomier i verden. Vi vil særlig satse på forskning på områder hvor Norge har fortrinn og et stort verdiskapingspotensial. Olje- og gassnæringen er en av disse.

Vi har førsteklasses kunnskap og kompetanse innenfor energisektoren. Denne må vi bruke til å utvikle enda bedre teknologi og til å finne enda bedre løsninger som reduserer utslippene av klimagasser. Vi har et stort potensial for fornybare energikilder som vind, bioenergi, sol, bølge og tidevannskraft. Disse kan være grobunn for gode ideer og dermed gi næringsutvikling.

Dette må vi utvikle videre. Og nye muligheter åpner seg stadig. Det gjelder for eksempel framtidens energiutvinning i nordområdene.

Her har norske bedrifter mye å stille opp med. Regjeringen arbeider for at norske selskaper skal kunne delta i utbygginger i Russland. Jeg har nettopp vært i Russland og diskutert mulighetene både på norsk side og på russisk side.

Det er naturlig at det legges til rette for at to gode naboland samarbeider om bærekraftig utnyttelse av mulighetene i vårt felles havområde. Her er SIVA en viktig bidragsyter og samarbeidspartner.

SIVAs tilstedeværelse i Murmansk er allerede av stor betydning for norske bedrifter som ønsker hjelp til å etablere seg i Russland. Denne aktiviteten vil på ingen måte bli mindre i fremtiden. SIVA jobber fremtidsrettet mot mulighetene som energien i nord bringer med seg, og vil uten tvil bidra positivt i forhold til norsk utstyrsindustri og underleverandører i tiden som kommer.

SIVA er nå i gang med å etablere innovasjonssentre i Murmansk og Arkhangelsk.Gjennom innovasjonssentrene skal det bli lettere for norske bedrifter å bruke de mulighetene som nordområdene gir og knytte tettere kontakt med våre naboer. En viktig partner i etableringen av disse sentrene er det landsomfattende Leverandørnettverket for olje og gass, som har hovedkontor her i Molde. Nettverket samler mer enn 500 bedrifter som leverer varer og tjenester til olje- og gassutbygging og drift. Jeg synes dette er et godt eksempel på næringspolitikk i praksis. Nordområdene er Regjeringens satsingsområde framfor noen. Vi skal sørge for at vi bruker de mulighetene disse områdene gir, og da særlig på energisiden. Når myndighetene, virkemiddelapparatet og næringslivet jobber i lag, klarer vi å omsette muligheter til virkelighet.

Venner,

Vi går spennende tider i møte: Hvem som får være med på utviklingen av Sjtokmanfeltet er viktig for norsk industri. Regjeringens satsing på nordområdene gir landsdelen, ja hele nasjonen, et løft.Den aktiviteten som allerede er i gang er på enerigsiden i nord er et nytt eventyr.

Regjeringen fører en aktiv og offensiv næringspolitikk. Vi vil legge til rette for at mulighetene vi har i Norge utnyttes best mulig. Det gjelder både de ressursene hver enkelt av oss representerer gjennom kunnskap, erfaring og initiativ. Og det gjelder energiressursene våre.

Vi er og vil være en energinasjon. Det betyr at vi har ambisjoner: Mer av energien må benyttes til å skape industrielle ringvirkninger. Norge skal være verdensledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Planer som nå kan høres ut som eventyr skaper framtidens livsgrunnlag. SIVA skal være med på å gjøre disse eventyrene mulig.

Takk for oppmerksomheten!