Historisk arkiv

Et av våre viktigste markeder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- For ti år siden snakket vi om Kina som en kommende stormakt. I dag er Kina etablert som en stormakt, og landet har hatt en imponerende økonomisk vekst de siste årene, sier nærings- og handelsminister i en kronikk i Dagsavisen 5. april 2006

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Et av våre viktigste markeder

Kronikk i Dagsavisen 5. april 2006

For ti år siden snakket vi om Kina som en kommende stormakt. I dag er Kina etablert som en stormakt, og landet har hatt en imponerende økonomisk vekst de siste årene.

Det er ingen tvil om at Kina fortsatt har store utfordringer, blant annet knyttet til demokrati, menneskerettigheter og miljø. Disse temaene er en del av den norsk-kinesiske menneskerettighetsdialogen.

Takket være den økonomiske utviklingen er millioner av mennesker i Kina løftet ut av fattigdom. Utviklingen har også hatt positive konsekvenser for verdensøkonomien, spesielt ved at mange typer forbruksvarer er blitt langt billigere over store deler av verden.

Kinas nye rolle i verdensøkonomien utfordrer etablerte strukturer. Kinas økende rolle som leverandør framholdes som en viktig forklaring på hvorfor Europa og USA, til tross for stigende råvarepriser, har opplevd lav og stabil inflasjon de siste årene.

Hva betyr Kinas nye rolle for Europa, og da spesielt Norge? Utviklingen i Kina gir oss både muligheter og utfordringer. Det åpner seg et nytt eksportmarked for europeiske produkter. Samtidig betyr det at særlig arbeidsintensiv industri utsettes for sterkere konkurranse.

Regjeringen fører en aktiv og forutsigbar næringspolitikk. Norge kan ikke konkurrere på tilgang til billig arbeidskraft. Vi må konkurrere på de fordeler vårt høye utdannelsesnivå og vår godt utbygde offentlige sektor gir oss. Vi må satse på kunnskap, forskning og utvikling. Vi arbeider for å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i framtiden. Økt internasjonalisering av næringslivet er en naturlig del av dette.

Det er viktig å utvikle et velfungerende økonomisk og handelsmessig samkvem med Kina. Regjeringen vil støtte norsk næringsliv i deres innsats inn mot det kinesiske markedet. Vi vil jobbe med å øke samhandelen mellom Norge og Kina.

Kina er nå vår største handelspartner i Asia. Eksporten til Kina økt med hele 149 % de siste fem årene. I 2005 eksporterte norske bedrifter varer til Kina for nesten 6 milliarder kroner. Fisk er vår største eksportvare, men vi utmerker oss også på områder som skipsfart og reiseliv. Om lag 200 norske selskaper er engasjert i Kina.

Importen fra Kina har også økt de siste årene, og i 2005 importerte vi varer for 20 milliarder kroner. Den høye importen bidrar til sosial og økonomisk utvikling i verdens mest folkerike land, samtidig som den gir norske forbrukere tilgang til gode og rimelige produkter.

Jeg legger vekt på å ha en nær kontakt med kinesiske myndigheter. Innovasjon Norge jobber også aktivt for norske interesser i Kina, gjennom sine kontorer i Beijing og Shanghai og gjennom nettverket av kontorer i Norge. Innovasjon Norge har en unik kjennskap til ulike markeder, og er derfor en viktig partner for bedrifter som vil ut i verden.

Kinas medlemskap i WTO bidrar også positivt for norsk handel og norske investeringer i Kina. Regjeringen arbeider også aktivt med en frihandelsavtale gjennom EFTA, for å sikre ytterligere markedsadgang i Kina.

Norge og Kina har etablert en velfungerende økonomisk samarbeidskommisjon. I år tar vi i tillegg sikte på å etablere en bilateral arbeidsgruppe for å fremme investeringer i Kina og Norge. Dette er et viktig bidrag i regjeringens arbeid med å styrke samhandelen mellom våre to land.

Næringssamarbeidet er preget av økt aktivitet på flere sektorer, blant annet på skipsfartsområdet. Her har Norge lange tradisjoner for samarbeid med Kina. Kina er verdens tredje største skipsbyggingsnasjon og mye av utstyret leveres av norske bedrifter.

Jeg vil at flere kinesiske turister skal komme til Norge. Vi arbeider aktivt med å følge opp den nylig inngåtte visumavtalen for kinesiske turister. Innovasjon Norge har dessuten styrket sin tilstedeværelse i Kina med en egen reiselivsutsending i Shanghai. Vi ser allerede resultater. Antall visumsøknader til Norge økte med 70 % i 2005, og det ble samme år registrert 54 000 kinesiske hotellgjestedøgn i Norge.

Jeg legger stor vekt på at samarbeidet med Kina må styrkes. Det betyr blant annet at vi må øke oppmerksomheten om nye samarbeidsområder. Kina har et mål om å lande på månen i 2017. Dette gir muligheter for norske bedrifter. Norge har flere høyteknologiske romfartsbedrifter, og gjennom den europeiske romfartsorganisasjonen har Norge allerede flere samarbeidsprosjekter med Kina. Norske instrumenter har allerede funnet veien til to kinesiske satellitter!

At næringslivet hjemme og ute tar samfunnsansvar, vil være bestemmende for om man skal lykkes i å utvikle et rettferdig, humant og bærekraftig arbeids- og næringsliv i andre deler av verden. I kontakter og samarbeid med Kina vil derfor området arbeidstakeres rettigheter og bedrifters samfunnsansvar bli tillagt økende vekt.

Kinas raske økonomiske utvikling gir store muligheter for norske bedrifter. Derfor jobber regjeringen aktivt for å videreutvikle det gode samarbeidet med Kina.