Historisk arkiv

Innovasjon Norge, dørfabrikk og Årdal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Johan C. Løken skriver 3. april om dørfabrikken Doorias etablering i Årdal. Kronikken er dessverre preget av åpenbare faktafeil og grove, udokumenterte påstander, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen i en replikk i Nationen.

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Innovasjon Norge, dørfabrikk og Årdal

Replikk i Nationen 5. april 2006

Johan C. Løken skriver 3. april om dørfabrikken Doorias etablering i Årdal. Kronikken er dessverre preget av åpenbare faktafeil og grove, udokumenterte påstander.

Jeg har hele tiden lagt til grunn at politiske føringer for Innovasjon Norge og SIVA gis gjennom myndighetenes oppdragsbrev og regelverk for støtteordninger, ikke gjennom instruering i enkeltsaker. Innovasjon Norge og SIVA tar innenfor disse rammene avgjørelser på et fritt og uavhengig grunnlag. Departementene deltar ikke i saksbehandling og er heller ikke klageinstans for vedtakene. Dette er et ryddig og nødvendig styringsprinsipp som sikrer at de beste prosjektene får den støtten de behøver for skape aktivitet og arbeidsplasser, til fordel for oss alle. Også søknaden fra Dooria er behandlet i tråd med disse prinsippene. Derfor blir det både meningsløst og kunnskapsløst når Løken påstår at Innovasjon Norge ”lot seg instruere til medvirkning” i prosjektet.

Dooria skal gjøre betydelige investeringer i Årdal, og de skal selv stå for en stor del av finansieringen. Innovasjon Norges bidrag utgjør i underkant av 15 % av de samlede investeringskostnadene. Det er slik det bør være.

De offentlige bidragene til Dooria-etableringen i Årdal er altså kanalisert gjennom Innovasjon Norge og SIVA. Det hører med til historien at disse bidragene har utspring i konkrete budsjettvedtak i Stortinget, vedtak som Løkens eget parti Høyre har vært med på å fatte.

Det er også verdt å merke seg at Dooria jobbet med flere alternative lokaliseringer for sin nye fabrikk, blant annet i Finland og Nord-Sverige. Dersom Dooria hadde etablert seg i et av disse landene, ville de respektive myndighetene kunnet ha gitt støtte til bedriften. De offentlige midlene bidrar til å sikre at arbeidsplassene blir lagt til Norge.